Любовта на революционера към ароматната напитка е сред акцентите в новия филм на Георги Дюлгеров

site.btaЙордан Дъбов и екипът му създават кафе с името на Георги Бенковски за „Записки по едно предателство“

Йордан Дъбов и екипът му създават кафе с името на Георги Бенковски за „Записки по едно предателство“
Йордан Дъбов и екипът му създават кафе с името на Георги Бенковски за „Записки по едно предателство“
Йордан Дъбов. Снимка: Личен архив

Любовта на Георги Бенковски към кафето е сред акцентите в новия филм „Записки по едно предателство“ на режисьора Георги Дюлгеров, разказват от екипа на продукцията.

"Този храбър мъж е обожавал кафето, така както е милеел за България. Друга история, която ще се разбере от филма, е, че революционерът е консумирал по 22-23 кафета и цяла нощ се разхождал в стаята", допълват те.

Повече от 700 години кафето е най-продаваният продукт в света след петрола и е най-консумираната напитка след водата. Затова не е никак учудващо, че Георги Бенковски много обичал да пие кафе. 

КАФЕТО НА БЕНКОВСКИ

По повод предстоящата премиера на филма за Георги Бенковски, планирана за 29 септември, Йордан Дъбов и екипът му разработват кафе с името на революционера – микс от два сорта бразилско кафе. 

„Реших, че е по-добре създаденият бленд да бъде консервативно-провокативен, вместо иновативно-провокативен“, каза Дъбов в интервю за БТА.

Кафето, създадено за „Записки по едно предателство“, е много подходящо да се консумира както на джезве, така и на еспресо машина. Ако вкъщи се приготви като еспресо, то би трябвало да се изпие само на три глътки. Първата е малко по-голяма и трябва да има характера на тъмен шоколад – леко нагарчаща и мигновено се прeвръща в сладка, разказа кафе експертът. Втората е още по-сладка от първата. Има нюанси на лешник и това много ми харесва. Мисля, че и на Бенковски би му харесало, ако имах възможност да му предложа. Третата е перфектният баланс между първата и втората - никаква горчивина, страхотно тяло, кремообразно какао, тъмен шоколад и лешник, допълни Йордан Дъбов. 

Кафе специалистът подчерта, че тъй като с екипа му не са запознати с вкусовете на Георги Бенковски, не знаят и какво кафе е пил. Създали бленда по интуиция и с желание да съдействат на филмовата продукция. 

Продуцентите на "Записки по едно предателство" потърсили Дъбов с молба да съдейства, тъй като Бенковски обичал кафе. „Затова казахме: Всички наши платформи са ваши – безвъзмездно и безплатно. Използвайте нашите витрини, ще сглобим кафе, което ще събуди желанието на потребителите да отидат на кино. Зад това стои: „Отидете на кино, подкрепете българската кинематография! Нищо повече!“, разказа кафе експертът.

Йордан Дъбов уточни, че няма как да се знае какво кафе е консумирал революционерът. „С най-голяма вероятност е било нискокачествено в сравнение с това, което днес пием“, предполага той. 

Дъбов обясни, че в последните години са се променили много храненето и храната, а кафето е храна. „Има нова категория, която се казва specialty coffee и тя е само на 20-ина години. Със сигурност Бенковски не е пиел такова кафе. Малка част от потребителите пият specialty coffee“, отбеляза кафе експертът. По негови данни само около 5% от произведеното кафе на нашата планета е specialty coffee. 

„Така че знаем какво не е пиел Бенковски, знаем, че е ползвал джезве, защото това е бил методът, който и към днешна дата е най-широко използван на нашата планета – тогава също. И със сигурност кафето е било препечено, горчиво, не кой знае колко различно от това, което днес масовият потребител консумира“, казва той.

Йордан Дъбов припомня, че има свидетелства, според които Бенковски е пиел по над 20 чашки кафе на ден. Според историческите данни революционерът не обичал да пие слабо кафе. Пък и той не е бил случаен човек, казва с усмивка Дъбов. Няма слабо и силно кафе, по-скоро е въпрос на концентрация. Силата идва от пропорциите, но тя се чете на небцето, казва експертът по кафе. 

ВКУСНОТО КАФЕ Е СЛАДКО

Йордан Дъбов разказва, че ние, потребителите, генерално не знаем какво е вкусно кафе, защото не сме обучени. „Много голяма част от потребителите технически не знаят, че кафето има вкус. Те смятат, че е горчиво на първо място. Или трябва да бъде горчиво. Не знаят, че кафето може да е вкусно и всъщност вкусното кафе е сладко“, казва той.

За да бъде вкусно кафето в чашата ни, има много фактори - сортова принадлежност, тероар, всичко, което обгръща кафето, добра година, взискателност от страна на фермера, селектирайки само онова, което е добре узряло.

„Процесирайки го внимателно, отделяйки внимателно всичко, което обгръща кафето – то е плод и носи със себе си нюансите на плод до чашата. Изгуби ли ги някъде по пътя – вече говорим за нискокачествено кафе. Процесирането е ключово. След това е селекцията – отделянето на всичко, което не трябва да бъде измежду качественото кафе като изгнили, изпочупени, дефектни зрънца. След това са изпичането и приготвянето. Във всяка фаза, ако сбъркате, е в ущърб на качеството“, разказва експертът по кафе.

КАК СЕ СЪЗДАВА КАФЕ КУЛТУРА

Според него кафе културата - да знаеш кое е правилното и вкусното кафе за теб, е създадена. Дъбов смята, че тя се изгражда с внимание, „защото едно е да я създавате, друго е да я приемате. Или ако вие не я приемете за своя, „създателят“ няма да бъде успешен. Когато сте отворени, както ние създаваме кафена култура – с огромно внимание и търпение всеки ден да говорим и да приготвяме кафе... Така лъжичка по лъжичка, глътка след глътка се създава кафена култура“, казва той. Според него кафената култура се създава в рамките на няколко минутки, ако клиентът попадне на правилния бариста. 

СВЕТЪТ НА КАФЕТО

Дъбов разказа, че преди дни се завърнал от Бразилия, където ходи всяка година поне по веднъж. Там посещава фермите, с които работи. Отбелязва, че има и нови сортове, и нови видове кафе. Има и много технологии, които навлизат дълбоко в производството на кафе с цел да помогнат на фермерите да произвеждат повече по-качествено кафе. Разказва, че пазарът на кафето е много динамичен, бизнесът в сектора- също. 

Най-динамичният пазар на качествено кафе в момента е в Южна Корея, Япония, САЩ. Според Йордан Дъбов възприемането на кафето като начин на общуване е едно и също през годините, защото реакциите са едни и същи.

Йордан Дъбов започва кариерата си в сферата на кафето преди 17 години. Преди това работел в хотелиерския бизнес. „Бях свидетел на това как „specialty“ кафето започна да навлиза в Европа. Много специалисти твърдят, че първо е минало през Англия. Аз смятам, че паралелно влезе и в Чехия, където работех. И бях свидетел как една чашка еспресо може да промени разбирането ни за кафето из основи. Започнах да използвам този инструмент, приготвяйки еспресо и комуникирайки с клиентите -  влюбих се в този продукт. Кафето е страхотен инструмент за комуникация“, казва той.

Както БТА писа, премиерата на „Записки по едно предателство“ – новият филм на проф. Георги Дюлгеров, по „Записки по българските въстания“ от Захари Стоянов ще бъде на 29 септември в чест на 80-годишния юбилей на режисьора. В лентата ще видим в главни роли Пламен Димов - като Бенковски, Иван Николов – като Захари Стоянов, Ивайло Христов – като дядо Вълю, предателя на Бенковски. Продукцията показва как десет години след Освобождението, Захари Стоянов среща на лобното място на Георги Бенковски неговия предател, дядо Вълю – един от многото с хъс за свобода, неуспели да надмогнат себе си и превърнали се в предатели. 

/ТС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:11 на 09.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация