site.btaУчени свързаха въздействието на "вечни химикали" по време на бременността с увеличен риск от затлъстяване при децата

Учени свързаха въздействието на "вечни химикали" по време на бременността с увеличен риск от затлъстяване при децата
Учени свързаха въздействието на "вечни химикали" по време на бременността с увеличен риск от затлъстяване при децата
Снимка: АП

Рискът от въздействието на "вечните химикали" започва още преди раждането, установи проучване, цитирано от електронното издание "Медикъл Експрес".

Излагането на действието на пер- и полифлуороалкилните вещества (PFAS) по време на бременността е свързано с леко завишени индекси на телесна маса и с увеличен риск от затлъстяване при децата, сочат резултатите от изследването под ръководството на университета Браун, САЩ.

Подобна връзка бе регистрирана при предишни изследвания, но данните не бяха категорични. Новото изследване е проведено въз основа на много повече данни, каза ръководителят му Юн "Джейми" Лиу, постдокторант по епидемиология в Училището за обществено здраве в университета Браун.

Резултатите са въз основа на осем изследвани групи в различни райони на САЩ, с различни демографски характеристики, каза Лиу. Това прави резултатите от изследването по-подходящи за обобщение по отношение на цялото население,  посочи той.

Изследването е анализирало данни, събирани в продължение на две десетилетия, за 1391 деца на възраст от две до пет години и за техните майки от щатите Калифорния, Илинойс, Масачузетс, Колорадо, Ню Хемпшър, Джорджия и Ню Йорк.

Пер- и полифлуороалкилни вещества се използват в някои видове водоустойчив текстил, в продукти за лична хигиена, в противопожарна пяна, в опаковки на храни, в медицински продукти и множество домакински продукти. Смята се, че са изключително дълготрайни и се смята, че ще са устойчиви в околната среда в продължение на хиляди години, поради което са известни и като "вечни химикали".

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:43 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация