site.btaСтотици кенгурута "обсадиха" курортен град в Австралия

Стотици кенгурута "обсадиха" курортен град в Австралия
Стотици кенгурута "обсадиха" курортен град в Австралия
Източно сиво кенгуру. Снимка: Пиксабей

Стотици животни от вида Източно сиво кенгуру изпълниха улиците на австралийския курорт Маарум, пречейки на жителите му да се движат из града, съобщи Ей Би Си.  

Курортният град Маарум, разположен на източното крайбрежие, се намира на 250 километра северно от Бризбейн. Жителите му се оплакват, че се чувстват "под обсада", след като стадо сиви кенгурута се е заселило в града.
 
"Животните са окупирали тревните площи за отдих и  местата за барбекю и къмпинг. Те са твърде много, бързи са и дори не можем да ги преброим. Постоянно скачат по паркове и улици и хората са принудени да ходят с големи пръчки", разказва собственичката на паркинг Карън Сътклиф, допълвайки, че жителите и гостите на града трябва да бъдат изключително предпазливи.
 
Според градските власти дъждовното време по източното крайбрежие на Австралия през първата половина на 2022 г. е допринесло за избуяването на тревата. В резултат на това значително се е увеличил броят на кенгурутата. Постепенно на животните им е станало "тясно" в околните гори и част от тях са се преместили в града.

Министерството на околната среда на щата Куинсланд съобщи, че в последно време е получило седем сигнала за нападения на кенгуру над хора, но ситуацията в Маарум все още е под контрол. "Установихме, че всекидневно по улиците на града се разхождат не по-малко от 80 кенгурута, а в горите около наоколо те са много повече", казват от министерството.

Липсата на храна ги тласка към хората и това, разбира се, има негативни последици - някои жители на града ги хранят, а други ги плашат с водни пистолети. Подобно хаотично човешко поведение може да изплаши и обърка животните и да ги направи по-агресивни, въпреки че те обикновено нападат много рядко, само ако са провокирани", каза Франк Милс, ръководител на отдела за дивата природа в министерството.

Властите също така подчертават, че няма да бъдат предприети никакви действия, за да бъдат принудени животните да напуснат града. С течение на времето те сами могат да се върнат в горите. Ако това не се случи, местните жители ще трябва да свикнат с новите съседи.

Източното сиво кенгуру е вторият по големина представител на вида. Дължината на тялото му заедно с опашката е средно от 160 до 280 сантиметрата. Теглото на възрастните индивиди варира от 70 до 90 килограма.

Видът също така държи рекорда за скорост от 64 км/ч. 

В допълнение тези кенгурута най-често и охотно общуват с хората, рядко проявяват агресия и могат да се заселят в близост до малки градове или села.

/ХТ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:22 на 29.09.2022 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация