site.btaУНСС отбелязва 150 години от дейността на проф. Стефан Бобчев - инициатор за създаването на университета

Снимка: УНСС



УНСС отбелязва 150 години от дейността
на проф. Стефан Бобчев
- инициатор за създаването на университета


София, 11 октомври /Димитрина Ветова, БТА/
Преди 101 години е открита първата академична година в Свободния университет за политически и стопански науки (Балкански близкоизточен институт), който днес е Университетът за национално и световно стопанство /УНСС/. Това съобщиха от висшето училище.

Проф. Стефан Бобчев е инициатор за създаването на университета, чиято цел е била да обезпечи с подготвени кадри, практическите нужди на страната, преминаваща през икономическа и дипломатическа криза след Първата световна война.

На откриването на академичната година на 10 октомври 1920 г. проф. Стефан Бобчев се обръща към студентите с думите: "Пригответе се всестранно за обществена работа и направете на България онези услуги, които тя има право да очаква от златната си академична младеж".

Датата е повод УНСС да отбележи с изложба и 150 години от публицистичната, научна, обществена и държавническа дейност на проф. Стефан Бобчев, основател и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки, днешният Университет за национално и световно стопанство.

Начало на публицистичната дейност на Стефан Бобчев поставя статията "Сегашний наш език", отпечатана във вестник "Македония" през 1871 г., с редактор Петко Р. Славейков. Вестникът е най-разпространеното и влиятелно издание за времето си. Факсимиле от публикацията ще може да бъде видяно в изложбата, както и ръкописи и снимки, свързани с живота и творческата дейност на Бобчев.

Изложбата ще представи още периодика и публикации на Стефан Бобчев, открити в архивите на библиотеката на УНСС и непоказвани досега. Експозицията се открива днес от 10.30 часа в централното фоайе на университета.
/ЕХ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:00 на 29.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация