site.btaИзлишъкът на ЕС при търговията с продукти на хранително-вкусовата промишленост нараства през юли на фона на по-високи цени на суровините
През юли търговският излишък на Европейския съюз в областта на хранително-вкусовата промишленост достигна 4,6 милиарда евро. Това е с 19 на сто повече, отколкото през юни, но е по-малко от същия месец на миналата година, според най-новия доклад на Европейската комисия.
Общият излишък на ЕС за първите седем месеца на годината е 26,5 милиарда евро. Това е с 12,2 милиарда евро по-малко в сравнение със същия период на 2024 г., което се дължи главно на по-високите цени на вноса в ЕС, по-специално на какаото и кафето.
Износът на селскостопански и хранителни продукти от ЕС е достигнал 20,7 милиарда евро през юли 2025 г., което представлява увеличение с 8 на сто спрямо юни и остава на приблизително стабилно ниво в сравнение с юли 2024 г. От януари насам кумулативният износ възлиза на 139,4 милиарда евро, което представлява увеличение с 2,7 милиарда евро (2 на сто) в сравнение със същия период на 2024 г., което до голяма степен се дължи на по-високите цени.
Великобритания, САЩ и Швейцария остават най-важни дестинации за европейския износ
Великобритания остава водещият пазар за износ от ЕС с 23 на сто от общия износ (32,4 милиарда евро) между януари и юли. Износът за Обединеното кралство се е увеличил с 1,4 милиарда евро (5 на сто), главно поради по-високата стойност на какаовите продукти, шоколада и млечните продукти. На второ и трето място остават САЩ и Швейцария.
За разлика от това износът за Китай е намалял с 628 милиона евро (8 на сто) в сравнение с 2024 г., най-вече поради по-ниските обеми на зърнените култури. Износът за Тайланд също е намалял с 278 млн. евро (28 на сто), отчасти поради намаления износ на зърнени култури.
Какаото и кафето водят до ръст на износа, докато зърнените култури изостават
Износът на кафе, чай, какао и подправки е отбелязал най-голямо увеличение на стойността - с 2 милиарда евро (34 на сто) между януари и юли в сравнение с 2024 г., което отразява увеличение с 87 на сто на цените на какаовите паста, масло и прах.
Износът на захарни изделия и шоколад е нараснал с 1,2 млрд. евро (19 на сто), главно поради увеличението на цените на шоколада с 29 процента. Износът на млечни продукти се е увеличил със 725 млн. евро (6 на сто), което се дължи на по-високите цени въпреки спада на обемите с 2 процента.
Износът на зърнени култури обаче е намалял с 1,6 млрд. евро (20 на сто) през същия период, което се дължи предимно на по-ниските обеми (23 процента надолу), особено за пшеницата и царевицата.
Износът на маслини и зехтин се е увеличил с 19 на сто по обем, но по-ниските цени (29 на сто надолу) са довели до намаляване на общата стойност на износа (671 милиона евро или 15 процента по-малко), въпреки че равнищата остават над тези от 2023 г.
Вносът в ЕС се увеличава поради високите цени на суровините
Вносът на селскостопански и хранителни продукти в ЕС е достигнал 16,1 милиарда евро през юли 2025 г., с 5 на сто повече от юни и с 10 на сто повече от юли 2024 г. От януари насам кумулативният внос е 113 млрд. евро, което е увеличение с 14,9 млрд. евро (15 на сто) в сравнение със същия период на миналата година, отразявайки главно по-високите цени на какаото и кафето.
Кот д’Ивоар остава най-големият източник на растеж на вноса
Вносът от Кот д’Ивоар е отбелязал най-голямо увеличение - с 2,2 млрд. евро (59 на сто) на годишна база, дължащо се на нарастващите цени на какаото. Вносът от Канада се е увеличил с 1,3 млрд. евро (93 на сто) поради по-големия внос на рапица, царевица и пшеница. От друга страна, вносът от Украйна е намалял с 1,2 млрд. евро (16 на сто) поради по-ниския внос на зърнени култури.
Цените на кафето и какаото остават високи
Вносът на кафе, чай, какао и подправки в ЕС е нараснал с 9,2 милиарда евро (57 на сто) между януари и юли в сравнение с 2024 г. поради по-високите цени. Цените на какаото почти са се удвоили, а кафето е скочило с 58 на сто.
Вносът на плодове и черупкови плодове се е повишил с 2,8 млрд. евро (20 на сто) поради 11 на сто по-високи цени. Неядливите продукти са отбелязали ръст с 516 млн. евро (9 на сто), докато вносът на захарни изделия и шоколад се е увеличил с 480 млн. евро (33 на сто). Птичето месо и яйцата са нараснали с 386 млн. евро (28 на сто).
От друга страна, вносът на маслини и зехтин е намалял с 565 млн. евро (46 на сто) на фона на по-ниските цени и обеми.
/ИЦ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина