site.btaВинарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия

Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия
Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия
Винарска изба Осмар. Снимка: кореспондент на БТА в Шумен Антоний Димов

Винарска изба "Осмар" реализира продукцията си основно на българския пазар, но изнася за Чехия, САЩ и Австрия, каза за БТА инженер-технолог Вяра Страхилова.

Избата произвежда до 100 000 литра вино годишно, добави тя.

Освен едноименния пелин винарска изба "Осмар" произвежда бели и червени сухи вина, има около 200 декара собствени лозя в землището на с. Осмар. От белите сортове се отглеждат Шардоне, а червените сортове са Мерло и Каберне совиньон, каза още Страхилова.

"Реколта 2025 беше най-трудната и най-лошата, която сме имали тук за нашата изба", отбеляза инженер-технологът. Тя поясни, че пролетта е имало измръзване на насажденията, а после са паднали и градушки. По думите ѝ е имало и засушаване, а е имало и блокове с около 100 процента измръзване и от тях няма никакъв добив.

Закупихме грозде, имахме и старо вино, така че ще можем да се справим, но ние сме както винопроизводители, така и гроздопроизводители, така че с тази лоша реколта става доста трудно, отбеляза тя.

Страхилова коментира, че винарска изба "Осмар" засега не планира производство на нови вина. "Ние правим основно осмарски наложен пелин. Около 80 процента от цялото ни производство се пада на този пелин", каза тя.

"Осмарски пелин" е от категорията качествени вина, полусухи и ароматни. Напитката е с балансиран, хармоничен леко тръпчив и сладко-горчив вкус, в основата на който е старо вино, смесено с повече от 30 горски билки и плодове. Букетът от билки и плодове прави от "Осмарски пелин" напитка с тонизиращо въздействие, добре известно на неговите ценители. В дъбови бъчви от 5 тона се налагат плодове – грозде, ябълки, дюли, билки и така, докато се напълни 2/3 от съда. Допълва се с бяло или червено вино, от което зависи дали пелинът ще е бял или червен, каза още Страхилова.

Много е трудно финансово, за съжаление подкрепата от държавата е минимална, общо взето субсидиите, които получаваме, са за гроздопроизводството и ни покриват едва 2-3 процента от реалните разходи и на този етап ни е трудно да правим по-големи инвестиции, каза Жаклина Николова, управител на Винарска изба "Осмар".

Тя каза още, че винарната не е участвала в конкурси и на този етап не предвижда участие. По думите ѝ е достатъчно, че хората в България познават и открай време търсят и предпочитат този пелин и тези вина. Николова добави, че във винарната се организират винени турове.

Обикновено почти всички съботи и недели са ни заети. Посрещаме туристи от цяла България и от чужбина, добави тя и поясни, че до неотдвана са работили с туроператора "Туи" (TUI), откъдето са им изпращали германски туристи.

Винарска изба "Осмар" има дълга история - преди 1944 г. е работила като кооперация, а през 1994 г. става частна, разказа още Николова.

БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 23:27 на 02.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация