site.btaОБНОВЕНА Годишната инфлация в ЕС се забавя до 2,5 на сто през март, а в еврозоната - до 2,2 на сто, по данни на Евростат

Годишната инфлация в ЕС се забавя до 2,5 на сто през март, а в еврозоната - до 2,2 на сто, по данни на Евростат
Годишната инфлация в ЕС се забавя до 2,5 на сто през март, а в еврозоната - до 2,2 на сто, по данни на Евростат
Графика: Евростат

Темпът на нарастване на цените в Европейския съюз се забавя до 2,5 на сто през март спрямо същия месец на 2024 г. През февруари той бе 2,7 на сто. В еврозоната инфлацията също намалява - до 2,2 на сто през март при 2,3 на сто през предходния месец. Това сочат най-новите оценки на европейската статистическа агенция Евростат, публикувана днес на официалния й сайт.

Годишната инфлация в ЕС, както и в еврозоната през март спада до най-ниската си стойност от ноември миналата година.

През миналия месец, отнесено към февруари т.г., потребителските цени в ЕС и еврозоната се покачват съответно с 0,5 и 0,6 на сто.

Инфлацията в България през март се ускорява до 4 на сто на годишна база през март от 3,9 на сто през февруари. Това е най-високото равнище на годишната инфлация в страната от декември 2023 г., сочи справка на БТА.

На месечна основа – през март спрямо февруари, инфлацията в България е 0,3 на сто.

Публикувани по-рано през седмицата данни на Националния статистически институт (НСИ) показаха, че през март Индексът на потребителските цени е нараснал с 4 на сто на сто на годишна основа и с 0,2 на сто в сравнение с предходния месец.  

През март годишната инфлация се понижава в 16 страни от ЕС, повишава се в 10 страни, а в една е без изменение.

Сред страните членки най-ниска инфлация през миналия месец в сравнение с март 2024 г. регистрират Франция (-0,9 на сто), Дания (-1,4 на сто) и Люксембург (-1,5 на сто), а най-висока Румъния (+5,1 на сто), Унгария (+4,8 на сто) и Полша (+4,4 на сто).

/ИЦ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:12 на 19.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация