site.btaШведската централна банка остави без промяна основната си лихва

Шведската централна банка остави без промяна основната си лихва
Шведската централна банка остави без промяна основната си лихва
Снимка: AP/Pavel Golovkin

Шведската централна банка "Риксбанк" (Riksbank) остави без промяна основния си лихвен процент на ниво от 2,25 на сто днес, в съответствие с очакванията, предаде Ройтерс. Решението на финансовата институция е породено от слабата икономическата активност, рисковете, породени от признаците за възобновяване на инфлацията и напрежението в световната търговия.

"Риксбанк" намали основната си лихва шест пъти от пролетта на 2024 г., след като инфлацията се понижи от пика си от над 10 на сто в края на 2022 г.

Последното намаление на основния лихвен процент беше през януари, когато централната банка на Швеция обяви, че е дала тласък на слабата икономическа активност. 

Инфлацията в страната е над очакваното ниво и определената от централната банка целева стойност от 2 на сто, допълва Ройтерс.

"Изпълнителният съвет реши да запази основния лихвен процент непроменен на 2,25 на сто и оценява, че той ще остане на това ниво занапред", се казва в изявление на централната банка.

"Риксбанк" следи отблизо развитието и ще действа, ако перспективите за инфлацията и икономическата активност го изискват", допълва институцията.

Шведската централна банка прогнозира инфлация между 2 и 3 на сто през тази година, като ценовият натиск ще отслабне през следващата година.

Анализаторите единодушно прогнозираха липсата на промяна в лихвените проценти, но бяха разделени относно посоката на бъдещите решения на централната банка, отразявайки несигурността относно търговската политика на САЩ, войната в Украйна, дълговата реформа в Германия и какво биха означавали те за инфлацията и растежа на Швеция.

За "Риксбанк" това означава, че вероятно ще бъде предпазлива в своите решения, които може да се наложи да промени в кратък срок.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:06 на 21.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация