site.btaПресконференция "Сега се нуждаем от 9 процента ДДС за бранша, а не когато фалираме!" организират представители на туристическия бранш

Пресконференция "Сега се нуждаем от 9 процента ДДС за бранша, а не когато фалираме!" организират представители на туристическия бранш
Пресконференция "Сега се нуждаем от 9 процента ДДС за бранша, а не когато фалираме!" организират представители на туристическия бранш
Снимка: Емилия Василева/БТА, архив

Пресконференция с призив "Сега се нуждаем от 9 процента ДДС за бранша, а не когато фалираме!" организират браншови организации от ресторантьорския и хотелиерския бизнес в Националния пресклуб на БТА в София. Събитието е с начален час 13:00 и в него ще вземат участие представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Сдружението на заведенията в България (СЗБ), Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и всички регионални структури на организациите.

По време на пресконференцията ще бъдат изтъкнати доводи, икономически, статистически и други аргументи за запазване на диференцираната ставка. 

БТА припомня, че в петък представителите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес публикуваха протестна нота, в която изразиха разбиране относно "огромния финансов дефицит" на страната. "Но в подобно тежко икономическо състояние се намират и хилядите предприятия от бранша, които през последните години, в световен мащаб бяха най-засегнати от форсмажорни обстоятелства, икономически кризи, войни, загуба на пазарни дялове и постоянен отлив на кадри", се изтъква в протестната нота. Именно поради тези причини, отчитайки спецификите на туристическия бизнес, диференцираната ставка на ДДС се превърна в трайна мярка в почти всички европейски държави, както и при всички наши преки регионални туристически конкуренти, въпреки икономическите затруднения, които изпитват и те, припомнят от бранша.

В позицията си те настояват за спешна среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов и с представители на съвета за съвместно управление, на която да изложат своите разчети, сметки, искания и предложения.

Представителите на ресторантьорския и хотелиерския бизнес обявяват подготовка за незабавни протестни действия, част от които стартираха още този уикенд под наслов "9 минути тъмнина за 9 процента ДДС". Инициативата представлява гасене на осветлението и музиката в заведенията в 21:00 часа за 9 минути, под мотото "Политици, съхранете българския туризъм". Инициативата ще продължи всеки ден, до финалното гласуване на Бюджет 2025 в Народното събрание.

Браншът призовава всички свои регионални структури да бъдат в готовност за протести в регионален и национален мащаб.

В началото на седмицата БХРА изпрати съобщение до медиите, в което посочва, че по-ниският ДДС привлича повече туристи, които търсят достъпни цени на храни и напитки, позволява на местните ресторанти да бъдат конкурентоспособни спрямо заведения в държави със сходен туристически профил, които вече са намалили ДДС.

Организацията се позовава на мнението на германски икономисти, според които с по-нисък ДДС се предотвратяват съкращения и фалити, стимулират се работодателите да инвестират в персонал. По-ниската ставка на ДДС намалява стимулите за укриване на приходи, тъй като заведенията имат по-малко мотив да работят без касови бележки. Повишава се събираемостта на данъците, тъй като оборотите на бизнеса се увеличават.

От БХРА изтъкват, че средно ДДС за сектора е около 15 на сто, защото високоалкохолните напитки, виното и бирата, които съставляват около 50 процента от оборота на заведенията, винаги са били с ДДС от 20 на сто, а с 9 на сто ДДС са се ползвали единствено храните и безалкохолните напитки.

На заседание на парламентарната Комисия по туризъм в края на февруари министърът на туризма Мирослав Боршош отново коментира позицията на ведомството за диференцираните ставки в туризма, като посочи, че тя е пределно ясна - независимо от това коя част от сектора обхваща, тя е нещо добро и важно за развитието му, и изтъкна, че това важи и за туроператорите, и за ресторантьорите. Така или иначе бюджетът, в този му вид, е внесен за всички с 20 процента ДДС, посочи тогава министърът, като отбеляза, че въпросът е в какво състояние е приходната му част.

Диференцираната ставка за ресторантьорския бранш беше въведена у нас като антиковид мярка през лятото на 2020 г. и оттогава беше постоянно удължавана. От началото на тази година обаче се прилага стандартната ставка от 20 на сто. На първите заседания на Комисията по бюджет и финанси за тази година имаше предложения за запазване на диференцирания размер на ДДС за браншове, в които бе въведен, но те не бяха приети.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:52 на 17.03.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация