site.btaКраят на една 160-годишна история: спира производството на нидерландския шоколад "Дросте"

Краят на една 160-годишна история: спира производството на нидерландския шоколад "Дросте"
Краят на една 160-годишна история: спира производството на нидерландския шоколад "Дросте"
Шоколадови пастили на нидерландската фабрика "Дросте". Снимка: сайт на фабриката

След 160 години дейност нидерландската марка шоколад "Дросте" (Droste) отива в историята. Фабриката във Ваасен спира работа, а 27-те служители ще бъдат съкратени, съобщават медиите. 

"Дросте" беше собственост на германска фабрика за бонбони, която търсеше купувач за прочутата марка нидерландски шоколад. Белгийската шоколадова компания "Пауелс Инжениринг" (Pauwels Engineering) е водила преговори със собственика за продължаване на производството, но очевидно тези преговори са пропаднали, пише в. "Телеграаф".  Компанията все още не е обявена в несъстоятелност, но според телевизия Ен О Ес никой във фабриката не отговаря на телефонните обаждания.

"Дросте" започва да произвежда шоколадови пастили и какао на прах през 1863 г. в Харлем. По-късно е построена фабрика на брега на Спаарне. Отчасти благодарение на умелия маркетинг "Дросте" се превръща в световна марка. Известният образ на медицинската сестра, която носи на поднос кутия "Дросте" с нейното собствено изображение и чаша какао, добива популярност като "ефекта "Дросте", припомнят медиите.

Поглеждайки назад, експертът по марките Паул Стамснидер от консултантската компания "Де Репутасигруп" (De Reputatiegroep) изразява голямо уважение към това, което "Дросте" е направила по отношение на маркетинга. "Техният продукт беше какао, но това, с което се прочуха, бяха кутиите", казва той пред "Алгемейне Дагблад".

За шоколатиера Тусен Клаесенс шоколадовите пастили на "Дросте" са спомен от детството. "Тогава много ги харесвах, но продуктът отдавна вече не се вписва сред по-добрите марки шоколад", посочва той. Според Клаесенс през последните години съдържанието на какао в качествените продукти се е увеличило значително. "Ако не си в крак с това, няма да те има", обяснява той пред "Телеграаф".

През последните години "Дросте" се сблъска със сериозни проблеми, отчасти защото пандемията от коронавирус доведе до срив на износа, пише "Алгемейне Дагблад".

Проблемите в "Дросте" се проявяват на фона на впечатляващо нарасналите цени на какаото. "На световния пазар какаото е поскъпнало със 100 процента  за една година до 10 000 долара за тон. Това се отразява в увеличение на цените с 40 на сто (веригата "Алберт Хайн") до 60 на сто на шоколадовите яйца за Великден, които вече са в магазините", казва икономистът от Ай Ен Джи (ING) Тийс Гайер пред "Телеграаф".

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:05 на 10.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация