site.btaПроблемите на туристическия сектор обсъдиха на кръгла маса в Кюстендил
В Кюстендил се състоя кръгла маса на тема "Туризмът в България - проблеми и перспективи". Инициатива е на Сдружение по туризъм в Кюстендил и има за цел да покаже проблемите, пред които е изправен туристическият отрасъл.
Заместник-министърът на туризма Павлин Петров каза за БТА, че туристическият сектор трябва да бъде конкурентен както във всички останали държави. Той изрази надежда, че законодателите ще видят смисълът в диференцирането на ДДС ставката и намаляването й ще подобри условията, в които се развива туризма в България. По думите му, ако размерът на данъка не бъде намален, това ще създаде проблеми в сектора, които ще се отразят и на фиска.
Дебата, който искаме да проведем, е с цел да се разбере как данъкът върху добавената стойност (ДДС) влияе на бизнеса на ресторантьорите, каза зам.-председателят на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БАХР) Атанас Димитров. Той посочи, че това е косвен данък, който се заплаща от крайния клиент, а ресторантьорите в случая се явяват защитници на крайния потребител, който трябва да плати 20 процента данък върху ползване на ресторантьорската услуга. По думите му напълно е реалистично българите да предпочетат да почиват извън България заради високата ставка на данъка. Димитров допълни, че всички конкурентни страни предлагат диференциран данък конкретно за хотелиерство и ресторантьорство и в цялост за туризма, и отправи апел към противниците на по-ниския данък за ресторантьорите да се поинтересуват защо този данък е прилаган по такъв начин в страните, които държат на туристическия си сектор.
Атанас Димитров посочи, че след срещата ще бъде изготвено становище, което ще бъде представено пред политиците и не изключи протестни действия.
Председателят на Сдружение по туризма Станислав Георгиев каза, че българският туристически бизнес трябва да бъде конкурентноспособен на Балканите. Той допълни, че се правят опити за противопоставяне на браншовете и даде за пример размера на данъка за туризма и този при лекарствата. "Ние знаем защо за нас трябва да е диференцирана ставката на ДДС. За другите нямаме компетентно мнение", посочи Станислав Георгиев.
Ангелина Влашка от Сдружение по туризъм в Кюстендил посочи, че след като ресторантите и хотелите са категоризирани по Закона за туризма, би трябвало да плащат една и съща ставка на данъка. По думите ѝ проблем за ресторантьорите са и вдигането на минималната работна заплата, осигуровките, тока и инфлацията.
Към инициативата на Сдружението по туризъм в Кюстендил се присъединиха ресторантьори от Банско, Сандански, Боровец, Благоевград, Дупница и Велинград.
/ИЦ/
news.modal.header
news.modal.text