site.btaНастроенията на германските потребители се влошават допълнително през февруари, сочат прогнозни данни

Настроенията на германските потребители се влошават допълнително през февруари, сочат прогнозни данни
Настроенията на германските потребители се влошават допълнително през февруари, сочат прогнозни данни
Снимка: AP/Michael Probst

Потребителските нагласи в Германия се очаква да се влошат през февруари поради нарастващия песимизъм сред домакинствата относно състоянието на икономиката и перспективите за техните доходи, без да се очертава устойчиво възстановяване. Това показват заключенията от най-новото изследване на германския институт за пазарни проучвания Ге еф Ка (GfK) и Института за пазарни решения (NIM), цитирани от Ройтерс.

Прогнозният индекс на потребителските настроения се сви неочаквано до -22,4 пункта през февруари спрямо ревизираните леко надолу -21,4 пункта през януари.

Анализатори, анкетирани от Ройтерс, предвиждаха по-малък спад на потребителските настроения през февруари – до -20 пункта.

"Потребителският климат претърпя още един неуспех и започва мрачно новата година", коментира Ролф Бюркел, изследовател в Института за пазарни решения.

"Понастоящем не се очертава устойчиво възстановяване на потребителския климат, особено като се има предвид, че нивото на инфлация също се повиши отново наскоро", допълни той.

По-високата инфлация към края на 2024 г. също имаше забавящ ефект върху потребителските разходи и перспективите за доходите поради опасенията на домакинствата за пазара на труда на фона на новините за затваряне на заводи и преместване на производството от Германия на големи компании.

Индексът на потребителските настроения на Ге еф Ка и Института за пазарни решения прогнозира развитието на потреблението на домакинствата през идния месец. Промяна с един пункт в показателя съответства на годишна промяна с 0,1 на сто през съответния месец в потреблението на домакинствата, обясняват експертите на Ге еф Ка.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:43 на 31.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация