site.btaПрез ноември има ръст и на доставките, и на цените на какаото, сочат данни на Международната организация по какаото
Сезон 2024/25 започна със смесени настроения по отношение на доставките на какао от най-големия производител, Кот д’Ивоар. Въпреки че седмичните доставки вече се подобряват и са над нивата от предходния сезон, през ноември също сме свидетели на прогресивно увеличение на цените на какаото, съобщи Международната организация по какаото (ICCO) в прегледа си за предпоследния месец на настоящата година.
При простата икономика увеличаването на предлагането почти винаги води до спад на цените, а увеличаването на доставките обикновено води до низходящи цени. Но през ноември освен ръст на доставките се наблюдава и ръст на цените. От първата седмица на ноември до края на месеца доставките са се увеличили със 76 на сто за настоящия сезон в сравнение с 66 на сто за същия период през предходния сезон. През ноември цените в Лондон са се повишили с 33 на сто в сравнение с 12 на сто за сезон 2023/24. В Ню Йорк през ноември 2024 г. цените са се увеличили с 26 на сто в сравнение със 17 на сто година по-рано. Тъй като както доставките, така и цените са се увеличили едновременно, рисковете при предлагането продължават да бъдат във фокуса на вниманието.
Международната организация по какаото припомня, че водещите производители на какао Кот д’Ивоар и Гана прехвърлиха част от договорите за 2023/24 г. към настоящия сезон 2024/25 г. и пита достатъчно ли е предлагането, за да стигне за двата договора, прехвърлени от миналия сезон, в допълнение към настоящия сезон.
Други фактори, усложняващи ситуацията с доставките, включват борсови нива на запасите, метеорологичните условия и вирусна болест по какаото.
Нивото на запасите от какаови зърна на Лондонската борса от началото до края на ноември 2024 г. се е понижило с 20 на сто от 26 010 тона до 20 770 тона. В САЩ борсовите запаси са спаднали с 11 на сто от 114 197 тона до 101 639 тона през същия период от време. Това ясно сочи, че запасите не се попълват.
Последните доклади за времето показват, че температурите в Кот д’Ивоар и Гана в момента са по-високи от средните за това време на годината и могат да представляват риск за развитието на културите. За суша се съобщава и в Еквадор, третият по големина производител.
Като цяло очакванията за по-добра реколта от предходния сезон се запазват, но не се знае дали ще бъде достатъчно, за да се покрият прехвърлените договори от предишния сезон и договорите за 2024/25.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text