site.btaБългарската агенция по безопасност на храните започна проверки в зимните курорти

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в зимните курорти
Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в зимните курорти
Снимка: кореспондент на БТА в Самоков Иван Ласкин, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна засилени проверки, които ще продължат до 14 март 2025 г. включително, във връзка с настъпващия зимен туристически сезон, съобщиха от Агенцията.

На териториите на Областните дирекции по безопасност на храните София-град, София-област, Смолян и Благоевград ще се проверяват обекти за търговия на дребно с храни, подвижни обекти, обекти с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, вкл. и такива намиращи се на територията на хотелски комплекси, туристически обекти с места за настаняване и/или предлагащи услугата all inclusive и други.

Проверките в курортите имат за цел да установят произхода и правилното съхранение, както и сроковете на съхранение на суровини и храни, съответствието на сградния фонд и оборудването. Инспекторите обръщат внимание осигурени ли са подходящи условия за измиване и дезинфекция, подходящо работно облекло и лични предпазни средства.

При установяване на несъответствия ще бъдат предприемани действия в съответствие с действащото законодателство в областта на храните, посочват от БАБХ. 

Агенцията направи подобна проверка и през предходния зимен туристически сезон, а в периода 12 - 31 декември 2022 г. инспекторите от отдели "Контрол на храните" в Областните дирекции в София-град, София-област, Благоевград и Смолян извършиха 276 извънредни проверки в курортите, разположени в същите области. Тогава БАБХ състави един акт, единадесет предписания и насочи за унищожаване 9,3 килограма месо и месни продукти. Проверките тогава установиха, че като цяло се спазват хигиенните изисквания при предлагането и търговията с храни. Спазени са условията за съхранение, а храните са в срок на трайност и са етикетирани, съгласно действащото законодателство. Осигурени са подходящи условия за измиване и дезинфекция на работния инвентар, оборудване и съоръжения за измиване и подсушаване на ръцете, използване на подходящо работно облекло и лични предпазни средства от персонала.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:26 на 12.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация