site.btaРуският финансов министър опита да омаловажи страховете от срива на рублата

Руският финансов министър опита да омаловажи страховете от срива на рублата
Руският финансов министър опита да омаловажи страховете от срива на рублата
Снимка: AP/Alexander Zemlianichenko

Руският министър на финансите Антон Силуанов опроверга днес циркулиращите от няколко дни страхове, свързани със срива на рублата, която е най-ниското си равнище спрямо долара и еврото от март 2022 г., предаде Франс прес.

От няколко дни рублата потъва на фона на ескалацията на напрежението между Русия и Запада в Украйна и в контекста на новите американски санкции срещу руския банков сектор.

Руската валута, която е много нестабилна от три години, се обменяше в днешната търговия по официален курс от 105,1 рубли за долар, определен от Руската централна банка, което е най-ниското й ниво от 17 март 2022 г. 1 евро пък се търгуваше за 110,5 рубли.

"Не казвам, че обменният курс е добър или лош", заяви по време на финансов форум Силуанов, цитиран от руските медии."Казвам само, че текущият обменен курс е много благоприятен за износителите", подчерта той.

Руската валута премина миналата седмица символичния праг от 100 рубли, след като Вашингтон обяви серия от санкции срещу около 50 руски банки, сред които "Газпромбанк", финансовото подразделение на държавния газов гигант "Газпром", използвано най-вече за енергийни плащания от чуждестранни  клиенти. 

По-слаба валута означава, че руският износ е по-евтин на световните пазари, но и, че Русия трябва да харчи повече, за да внася продукти от чужбина, което буди опасения за подхранване на ускорилата се инфлационна спирала.

Руската централна банка вече повиши основната си лихва до 21 на сто, за да овладее инфлацията, която се позиционира около 8,5 на сто или два пъти повече от поставената от властите цел за 4 на сто. 

Преди конфликта доларът се обменяше в началото на 2022 г. средно по курс 1 долар за 75-80 рубли. 

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:59 на 26.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация