site.btaЕсенната сеитба у нас продължава с по-малко засети площи с пшеница, ечемик и тритикале, но повече с рапица и ръж, по данни към 10 октомври

Есенната сеитба у нас продължава с по-малко засети площи с пшеница, ечемик и тритикале, но повече с рапица и ръж, по данни към 10 октомври
Есенната сеитба у нас продължава с по-малко засети площи с пшеница, ечемик и тритикале, но повече с рапица и ръж, по данни към 10 октомври
Снимка: Кореспондент на БТА в Разград Мехмед Азиз, архив

Прибраните количества слънчоглед и царевица за зърно са съответно с 10,4 и 30,4 процента под нивата отпреди една година. Това се дължи на съществено понижение на средните добиви от декар, в резултат на сухото и горещо време през лятото на 2024 г., което е частично компенсирано от по-големия размер реколтирани площи до момента, сочат оперативни данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) към 10 октомври 2024 г.

Отразявайки нарастването при реколтираните площи, на този етап производството на тютюн от тип "Виржиния" е с 59,4 на сто повече на годишна база, а това на тип "Бърлей" - с 41,2 на сто, като при тип "Виржиния" се наблюдава и по-висок среден добив. Събраното количество ориенталски тютюн е с 11,7 на сто под миналогодишното.

Според публикувания днес на интернет страницата на МЗХ Оперативен анализ за основни земеделски култури (Бюлетин № 39/2024), има увеличение на продукцията от краставици, домати, пипер, дини и пъпеши, отглеждани на открито, в границите от 7,4 на сто (краставици) до 61,5 на сто (дини) на годишна база, за което допринася по-големият размер реколтирани площи до момента. При дините, пипера и доматите е налице и повишение на добивите от декар. Засега прибраните количества картофи и зеле изостават съответно с 13,8 и 46,9 процента спрямо година по-рано. Реколтата от ягоди е малко под миналогодишната (с 1,8 на сто). Общото производство на оранжерийни домати от началото на 2024 г. досега се свива с 31 на сто спрямо аналогичния период на 2023 г., а това на оранжерийни краставици – с 12,3 на сто.

Като цяло, при основните трайни насаждения, чиято беритба все още не е приключила, към 10 октомври 2024 г. се отчита нарастване както на реколтираните площи, така и на средните добиви (с изключение на ябълки и винени лозя) на годишна база. В резултат производството на винено грозде, сливи, десертно грозде, малини и круши изпреварва миналогодишното с между 3 и 27,1  процента, а при прасковите и орехите ръстът достига съответно 50,5 и 61,3 процента. Единствено прибраното количество ябълки е по-малко - с 11 на сто.

Продължава сеитбата на есенните култури. В сравнение със същия период на миналата година, на този етап се наблюдава намаление на засетите площи с пшеница (с 26,3 на сто), ечемик (с 35 на сто) и тритикале (с 55,1 на сто). Повече са засетите площи с маслодайна рапица (със 7 на сто) и ръж (със 78,7 на сто).

Цени

Към 9 октомври 2024 г. средните изкупни цени на слънчогледа, хлебната и фуражната пшеница за страната се покачват съответно с 1,8, 4,5 и 3 процента на седмична база. Цената на ечемика се запазва на нивото от предходната седмица, а единствено царевицата поевтинява незначително - с 0,3 на сто.

Сравнението със същия период на 2023 г. показва намаление на цените на основните зърнените култури в рамките на 2,9 на сто (царевица) до 7,4 на сто (ечемик), докато слънчогледът е поскъпнал с 28,7 на сто.

Седмичните ценови изменения при предлагането на едро на плодове и зеленчуци на тържищата са преобладаващо в посока нагоре. Средните цени на едро на десертното грозде, картофите, зелето, дините, пипера (зелен и червен) и ябълките са от 0,4 на сто (десертно грозде) до 8 на сто (ябълки) по-високи на седмична база. По-евтино се търгуват оранжерийните домати (с 2,4 на сто), пъпешите (с 3,1 на сто) и оранжерийните краставици (със 7,1 на сто).

Към 11 октомври 2024 г. средните цени на едро на пъпешите и дините бележат спад от съответно 38,2 и 42,3 процента на годишна база. По-умерено понижение на цените се отчита при оранжерийните домати (с 4,2 на сто) и картофите (със 7,9 на сто). Същевременно оранжерийните краставици са поскъпнали с 53,9 на сто, а десертното грозде, зелето, червеният и зеленият пипер - с между 0,9 на сто (десертно грозде) и 12,1 на сто (зелен пипер).

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:25 на 21.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация