site.btaПроизводството и площите с розов цвят през 2024 г. бележат ръст на годишна база

Производството и площите с розов цвят през 2024 г. бележат ръст на годишна база
Производството и площите с розов цвят през 2024 г. бележат ръст на годишна база
Снимка: Кореспондент на БТА в Казанлък Ралица Стефанова, архив

Консултативният съвет по маслодайната роза отчете ръст на производството на розов цвят и площите през 2024 г. Розопроизводителите обработват през 2024 г. обща площ от 5623,33 ха с насаждения от маслодайна роза спрямо 5367 ха, регистрирани през 2023 г. Произведеното количество розов цвят през 2024 г. е 10 335 тона при производство от 9455 тона през 2023 г. Тази година са преработени 9493 тона, което с почти 1000 тона повече спрямо миналата година, съобщават от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Производителите и преработвателите обсъдиха с екипа на МЗХ актуалните предизвикателства пред бранша. "Ще получите пълното съдействие на администрацията на министерството за проблемите, които срещате, като ще търсим устойчиви решения", заяви служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов. 

В рамките на дискусия за очаквани от бранша промени в Закона за маслодайната роза и приемането на Стратегия за сектора, министър Тахов се ангажира екипът на МЗХ да съдейства за придвижване на законодателните изменения към Комисията по земеделието, храните и горите в Народното събрание. 

В отговор на въпроси от производителите за засегнатите от пожари и други бедствия земеделски земи през лятото министър Тахов информира, че са обработени заявленията за подпомагане на всички производители, подали заявления с пропаднали площи. Той припомни, че МЗХ създаде организация за бързо приемане на заявленията и съставяне на констативните протоколи. "Това дава възможност за своевременно изплащане на държавната помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури", каза ресорният министър. 

На заседанието Дирекция "Растениевъдство" на МЗХ представи данни за кампанията по брането. Като цяло изкупната цена на розовия цвят варираше между 3,7-4,20 лв./кг, като цената на брането бе в диапазона 1,5-1,8 лева за килограм набран розов цвят.

Розопреработвателите в България към 2024 г. са 73, основно в София град, Стара Загора и Пловдив. Дестилериите са 53 на брой, с годишен капацитет за преработка на повече от 15 000 тона розов цвят. Маслодайна роза в България се отглежда в 17 административни области от 2989 розопроизводители, като производството е концентрирано основно в три административни области -  Пловдив, Стара Загора и Пазарджик.

От началото на 2024 г. от България са изнесени за трети страни 936,5 кг розово масло за над 30 страни. Износът е насочен основно към САЩ, Китай, Австралия, Япония, Индия и Великобритания, като експортните цени варират от 9500 до 16 050 щатски долара за кг, в зависимост от това дали маслото е конвенционално или биологично производство. 

Консултативният съвет по маслодайната роза се проведе по искане на бранша и в него участваха браншови организации на производители и преработватели, представители на контролните органи и на научните среди.

БТА припомня, че вчера, 2 октомври, изтече срокът за подаване на заявления по схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия" за щети през 2024 г. Утвърденият финансов ресурс по помощта е в размер на 6 милиона лева.

Съгласно доклад, одобрен от министъра на земеделието и храните, относно обявяване на неблагоприятни климатични условия през 2024 г., към 31 юли 2024 г. на земеделските производители са издадени 572 броя констативни протокола за 100 пропаднали площи. Пропадналите площи, заети със земеделски култури, за които са издадени констативни протоколи, възлизат на 13 245,72 ха.

Общата площ с напълно унищожени култури, която ще се вземе предвид при изчисляване на компенсациите, е 6169,73 ха.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:18 на 03.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация