site.btaВ Института по лозарство и винарство в Плевен ще се проведе ден на отворените врати, посветен на сорта "Рубин"

В Института по лозарство и винарство в Плевен ще се проведе ден на отворените врати, посветен на сорта "Рубин"
В Института по лозарство и винарство в Плевен ще се проведе ден на отворените врати, посветен на сорта "Рубин"
Снимка: Кореспондент на БТА в Плевен Елина Кюркчиева

В Института по лозарство и винарство (ИЛВ) в Плевен днес ще се състои ден на отворените врати, посветен на винения сорт грозде "Рубин". Инициативата е част от съпътстващата програма на Фестивала на виното и фермерските деликатеси "Time for Wine", съобщи за БТА директорът на ИЛВ доц. Емил Цветанов.

В рамките на инициативата ще бъде представена и изложба с традиционни и нови десертни сортове грозде. Тя се организира за първи път съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" в Русе и Института по земеделие в Кюстендил. Посетителите ще имат възможност да дегустират и вина от сорт "Рубин" от различни производители. 

По време на открития ден ще може да се опита за първи път в България авторски сладолед с вино от сорт "Рубин", отбеляза доц. Цветанов. По време на фестивала в шатрата на фирмата-производител ще бъдат показани още три вида от нетрадиоционния сладолед с вино - от сортовете "Плевенска роса", "Кайлъшки мискет" и "Гъмза". За дегустаторите е важно да имат предвид, че сладоледите не са с мляко, но за сметка на това са с алкохолно съдържание от около 4 процента и са с по-малко от обичайното количество захар, каза още доц. Цветанов.

Откриването на фестивала е обявено за 30 август, петък. В същия ден в Регионалния исторически музей на Плевен ще се състои научна конференция на тема "Лозата, виното, хората и времето". На нея ще бъдат представени 25 доклада.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:10 на 29.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация