ОБЗОР

site.btaНовата маслинова реколта и цените на зехтина в Турция и Гърция - между умерен оптимизъм и високи очаквания

Новата маслинова реколта и цените на зехтина в Турция и Гърция - между умерен оптимизъм и високи очаквания
Новата маслинова реколта и цените на зехтина в Турция и Гърция - между умерен оптимизъм и високи очаквания
Снимка: Пиксабей

Реколтата се мери чак когато е събрана – повечето земеделци ще потвърдят това правило, но предварителните данни дават известни основания за оптимизъм за очакваната реколта от маслини и производството на зехтин тази година в Турция и в Гърция – две от основните производителки в района на Средиземноморието, където се добива по-голямата част от зехтина в световен мащаб.

Неблагоприятните климатични условия през миналата година предизвикаха голям спад на производството на маслини и доведоха до рязък скок в цените на зехтина. 

По данни на Европейската комисия цената на зехтина в ЕС между януари 2023 г. и януари 2024 г. се е увеличила средно с 50 процента.

Турция - очаквания за рекорден добив

Високи са очакванията за реколтата от зехтин през новия сезон в съседна Турция. Интензивният цъфтеж на маслиновите дървета обнадежди още напролет производителите след слабия изминал сезон (2023-2024), който рязко повиши цените на зехтина на местния и чуждия пазар и доведе до значително понижаване на потреблението. Новините за залавяне на фалшив зехтин се превърнаха в постоянна тема в турските медии през изминалите месеци.

Експерти, цитирани наскоро от Анадолската агенция, обаче изразиха очаквания, че производството в новия сезон ще надмине дори благоприятната за сектора 2022 г., когато са били произведени 420 хиляди тона зехтин в Турция. За сравнение, производството на зехтин в страната през изминалия сезон се равнява на 240 хиляди тона.  

На фона на очакваната добра реколта секторът настоява за цялостно премахване на ограниченията за износ на небутилиран зехтин, въведени с цел да понижат цените му на вътрешния пазар. Пълната забрана за износ на маслиново масло беше облекчена с въвеждането миналия месец на квота от 50 хиляди тона. Сега производителите настояват ограниченията напълно да отпаднат след 31 октомври, докогато е в сила последната мярка. 

Местни медии, сред които новинарският сайт "Економист", цитираха данни, според които в страната са натрупани запаси от около 150 хиляди тона, а експерти предупредиха, че ако ограниченията върху експорта продължат, няма да има къде новата реколта да бъде прибрана, а производителите може да загубят клиентите си на външния пазар.

"Зехтин, който би се продавал за 9-10 евро, остана на склад", отбеляза опозиционният депутат Вехби Бакърлъоглу, цитиран от в. "Джумхурийет", и предупреди, че има риск без незабавно премахване на ограниченията за износ "маслините да останат на клоните при тези разходи за суровини и събиране".

С оглед на прогнозите за очакван "рекорден" сезон логично се заговори и за понижаване на цените. 

Председателят на Селскостопанската камара на град Сьоке, окръг Айдън, Мустафа Танйери коментира пред местното издание "Йени Сьоке", че на производителите се оказва натиск за намаляване на цените на маслиновото масло до 100 турски лири (2,65 евро) за литър заради очакваните високи добиви през новия сезон. 

В същото време цената на литър студенопресован зехтин среден клас в Турция към момента доближава 400 турски лири (10,60 евро) при търговия на дребно, макар че цените на производителите са под половината от тази сума, отбеляза "Джумхурийет".

Гърция - сдържани, но предимно оптимистични прогнози

От средна до добра се очаква да бъде тазгодишната реколта на маслините в Гърция, съобщава в репортаж гръцката новинарска агенция АНА-МПА.

Според оценките производството през 2024 г. се очаква да бъде в порядъка на 250 – 280 хиляди тона, казва председателят на Националната междубраншова организация по зехтина Манолис Янулис, като прави уговорката, че за да се сбъдне прогнозата е необходимо да няма екстремни температури и да паднат известни количества дъжд. Миналата година в Гърция бяха произведени според различни оценки между 130 и 150 хиляди тона зехтин.

Що се отнася до цената, на която производителите продават на едро, той съобщи, че вече се наблюдава известен спад. „В сравнение с историческите рекорди, които видяхме преди 3-4 месеца, когато цената беше 9,5 евро на килограм, днес сме паднали до 7 евро килограма за зехтина „екстра върджин“, заяви Янулис.

Той увери, че запаси от зехтин има, макар и неголеми, и те ще стигнат до следващата реколта.

По данни на организацията подобна е ситуацията и в останалите части на Средиземноморието. Според прогнозите в Испания, на която се пада 45 процента от световното производство на зехтин, се очаква производството тази година да бъде около 70 процента от максималния потенциал на страната.

Друга тенденция, която изтъкна Янулис, е промяната в навиците на потребителите през последните две години заради голямото поскъпване на зехтина. „Намалението на консумацията (на зехтин) е драматична. В този момент тя се е свила с 40 процента в сравнение с преди две години, когато започна „надбягването“ в цените на зехтина“, обясни председателят на Националната междубраншова организация по зехтина.

Той изрази оптимизъм, че пазарът ще се „поправи“ скоро. „Когато реколтата стигне до потреблението, тенденцията, която ще последва, ще е за спад на цените в магазините“, каза той и направи прогноза, че през пролетта пазарът ще се върне към равновесна точка, а „2025-а ще бъде година, в която потребителите и производителите ще бъдат доволни“.

Производителите на зехтин на Халкидическия полуостров, един от важните центрове на производството в Гърция, са предпазливи обаче в прогнозите си, съобщава държавната телевизия ЕРТ. Като основен фактор за безпокойство те посочват сушата, която, в случай че продължи, може да засегне неблагоприятно реколтата. Събирането на трапезните сортове маслини в Гърция ще започне през септември, а на маслодайните – през октомври, и тогава ще станат ясни тенденциите в цената на зехтина от новата реколта.

 

/ВН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 12:00 на 28.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация