site.btaВ помощ на великотърновския бизнес два университета отварят съвместни дуални бакалавърски програми, базирани във Велико Търново

В помощ на великотърновския бизнес два университета отварят съвместни дуални бакалавърски програми, базирани във Велико Търново
В помощ на великотърновския бизнес два университета отварят съвместни дуални бакалавърски програми, базирани във Велико Търново
На среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов, ВУАРР, УХТ и местния бизнес бяха обявени нови съвместни бакалавърски програми в помощ на великотърновския бизнес. Снимка: Кореспондент на БТА във Велико Търново Марина Петрова

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите и Университета по хранителни технологии обявяват прием по съвместни дуални бакалавърски програми във Велико Търново в помощ на бизнеса.

На среща днес, между ръководствата на двете висши учебни заведения и представителите на различни сфери от бизнеса в региона, домакинствана от кмета Даниел Панов, беше обявен приемът за настоящата учебна година.

Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) и Университетът по хранителни технологии (УХТ) обявяват нови съвместни бакалавърски програми, разработени в съответствие с нуждите на бизнеса във Велико Търново, каза Даниел Панов, по чиято инициатива двете висши училища ще обучават специалисти в областта на хранителната индустрия в базата на филиала на ВУАРР във Велико Търново.

Новият директор на филиала доц. Деян Хаджийски ще координира дейностите по съвместното начинание. От учебната 2024/2025 г. ще стартират две специалности в образователно-квалификационна степен "бакалавър"- Икономика на хранителната индустрия и Индустриален мениджмънт, посочи проф. Валентина Алексиева, декан на Стопанския факултет на УХТ.

Обучаващите се в двете специалности ще могат да изучават специалностите "Хлебни и сладкарски продукти", "Мляко и млечни продукти", "Месо и месни продукти", "Вино и пиво", "Захар и захарни изделия" и други.  

На срещата присъстваха представители на хранително-вкусовата, ресторантьорската и химическата промишлености, чийто бизнес се развива във великотърновския регион. Според Мариян Арабаджиев - мениджър в едно от големите предприятия за производство на дезинфектанти и препарати за медицинската индустрия, има глад за квалифицирани специалисти, затова предприятието ще помогне финансово на всеки, който реши да учи в някоя от бакалавърските програми и след това ще продължи да работи в предприятието. Александър Карачолев, който от години се занимава с ресторантьорство, посочи, че като работодател би поел обучението на свои работещи служители, защото тази сфера се развива интензивно и трябва да има подготвени хора.

Идеята на двата университета е да работят по реализиране на нов модел на дуална форма на обучение във висшето образование съвместно с бизнеса в района, подчерта доц. Светла Димитрова, президент на ВУАРР.

От учебната 2024/2025 г. към ВУАРР ще бъде открито частно средно училище, което предлага професионално образование и ще продължава да разширява набора си от специалности, каза заместник-ректорът на ВУАРР доц. Георги Георгиев.

По идея на представителите на бизнеса, участвали в проведените срещи, ще бъде създадена платформата “За бизнеса в регионите - Велико Търново” - част от работата на регионалната жива лаборатория на Европейски университетски алианс “Иновации за регионална устойчивост” (ИНВЕСТ), в който висшето училище е пълноправен партньор, каза ректорът доц. Екатерина Арабска.

Увеличават се месопреработвателните предприятия, но инженер технолози по месото се намират все по-трудно, коментира дългогодишният специалист в сферата и собственик на едно от предприятията в Горна Оряховица Иван Стефанов. Във Великотърновско сладкарските производства, всяко от които има разкрити над 100 работни места, са близо 30, но са нужни кадри, които не се плашат от производствената дейност, с изградени работни навици, всичко това започва с образованието, подчертаха от бранша.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:59 на 25.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация