site.btaПауъл обяви, че УФР няма да чака инфлацията да падне до 2 на сто

Пауъл обяви, че УФР няма да чака инфлацията да падне до 2 на сто
Пауъл обяви, че УФР няма да чака инфлацията да падне до 2 на сто
Снимка: AP/Manuel Balce Ceneta

Председателят на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Джером Пауъл обяви, че банката няма да чака инфлацията да падне до 2 на сто, за да започне да сваля лихвените проценти, съобщи Си Ен Би Си.

В изказване пред Икономическия клуб във Вашингтон снощи той посочи, че политиката на централната банка работи с "дълги и променливи забавяния във времето" и така обясни защо УФР не възнамерява да чака инфлацията да слезе до желаната граница.

"Ако чакаме инфлацията да падне до 2 на сто, вероятно ще сме чакали твърде много, тъй като затягането, което извършваме, вече има своите ефекти и те ще свалят инфлацията до желаното ниво", заяви Пауъл.

Вместо това УФР ще търси знаци и "по-голяма сигурност", че инфлацията ще се върне на нивото от 2 но сто. "Това, което засилва увереността ни, са все по-добрите данни, че инфлацията се движи в желаната посока, а в последно време имаме точно такива", посочи председателят на УФР. По думите му "твърдото приземяване" на американската икономика не е вероятен сценарий.

Пауъл се застрахова в началото на изказването си, че няма да дава никакви сигнали кога УФР може да започне да сваля лихвените проценти. Следващото заседание на централната банка на САЩ е в края на юли.

В момента основните лихви в САЩ са на нива от 5,25-5,50 на сто, което е много над нивата от 0-0,25 на сто по време на пандемията и от средните нива от 1,50-1,75 на сто през предходния период.

Изявата на Пауъл е първата, след като данните за юни показаха, че инфлацията в САЩ се охлажда и цените продължават стабилно да падат, посочва Си Ен Би Си.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:57 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация