site.btaНовият сорт "Български дух" е 10 пъти по-лют от традиционните чушки на територията на България, казват създателите от "Люта ферма"
"Люта ферма" (Hot Farm), първата ферма за люти чушки в България и водещ иноватор в областта на отглеждането на люти чушки, създаде нов сорт - "Български дух", който е 10 пъти по-лют от всяка друга традиционна чушка в България. Огнената чушка е с лютивост от 200 000 сковила, което я нарежда сред световно признати сортове като Хабанеро чили и люти чушки "Птиче око", разказват от "Люта ферма".
Сортът е създаден и култивиран в България, специално за нашите географски ширини. "Български Дух" е с причудлива форма - структурата на растението наподобява нашите типични български люти чушки, които са по скоро храстовидни, но формата на плода е екзотична. Носи със себе си силна лютивина и цитрусов аромат, които оставят дълъг и траен послевкус. Специалният сорт е плод на 6-годишен труд, целенасочена селекция и култивиране.
Създателят на "Български дух" - Христо Родинов започва своето пътешествие в света на лютите чушки през 2011 г. и бързо се влюбва в тях. Страстта му не е свързана с любовта към лютото, а най-вече с личното предизвикателство да провери дали може да отглежда най-лютите чушки в света в България - страна с четири различни сезона. Той открива, че с правилните приспособления тези екзотични люти чушки наистина могат да виреят в България. Поговорката на дядото на Родинов "Никога не сей сладки до люти чушки" се превръща в най-важния принцип в неговата работа, подчертавайки важността на разбирането и зачитането на уникалните изисквания на всяко растение.
"В България хората обичат да си хапват люто. За съжаление обаче, лютата култура тук е съвсем далечна и не познаваме нивото си на толерантност. Исках да създам сорт, с който да провокирам себе си и всички онези българи, чиито люти чушки грам не са им люти. Исках да създам чушка, която да е изключително люта, но да е много по-добивна от най-лютата чушка в света. Исках да обединя всичко, което знам и мога, в един сорт, който да представя достойно страната ни като Люта дестинация, в която развиваме лютата култура и вървим напред. Сортът "Български дух" не само поставя нови стандарти в гастрономията, но и подчертава ангажимента на българските производители към иновациите и високото качество", казва Христо Родинов.
Според него тази чушка е доказателство, че България има потенциал да окаже значително влияние на световната кулинарна сцена.
"Люта ферма" е разположена близо до Варна, в село Страшимирово. В нея се отглеждат около 150 сорта люти чушки и се произвеждат продукти като сосове, конфитюри, подправки, сушени люти чушки и зехтин. През 2022 г. фермата получава официален сертификат за признаването на новия сорт български люти чушки "Български дух".
/ЕС/
news.modal.header
news.modal.text