site.btaСветовното производство на зърнени култури през сезон 2024/25 г. ще е близко до рекорда от предходния сезон, според ФАО

Световното производство на зърнени култури през сезон 2024/25 г. ще е близко до рекорда от предходния сезон, според ФАО
Световното производство на зърнени култури през сезон 2024/25 г. ще е близко до рекорда от предходния сезон, според ФАО
Снимка: Мехмед Азиз/БТА, архив

ФАО публикува първата си прогноза за сезон 2024/25 (юли/юни), като предвижда световното производство на зърнени култури да възлезе на общо 2,846 милиарда тона, почти равно на рекордното производство, реализирано през 2023/24.

Очаква се глобалното производство на царевица и пшеница да намалее, докато тези на ечемик, ориз и сорго да се увеличат, според новия доклад за предлагането и търсенето на зърнени култури, публикуван днес. Неотдавнашните неблагоприятни метеорологични условия в Черноморския регион обаче вероятно ще доведат до намаляване на световното производство на пшеница, коeто не е отразено в прогнозата.

Очаква се общото използване на зърнени култури в света през 2024/25 г. да нарасне с 0,5 процента до нов рекорд от 2,851 милиарда тона, водено от повишеното потребление на храни, особено на ориз.

Световните запаси от зърнени култури вероятно ще отбележат ръст с 1,5 процента над началните нива до рекордните 897 милиона тона. Запасите от царевица, ечемик, сорго и ориз се очаква да се увеличат, докато тези от пшеница може да намалеят. Глобалното съотношение запаси към използване вероятно ще остане на 30,9 процента.

ФАО прогнозира спад на световната търговия със зърнени култури с 1,3 процента спрямо предходната година до 481 милиона тона, воден от по-слабите перспективи за търговия с царевица. Очаква се международната търговия с ориз да расте стабилно.

По-подробен анализ на световните пазари на зърнени култури ще бъде представен в предстоящия брой на Food Outlook, който ще бъде публикуван на 13 юни 2024 г.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 23:42 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация