site.btaС народния ритуал „зажънване“ започна прибирането на зърнената реколта в Тунджанско

С пресъздаване на народния ритуал „зажънване“ в Тунджанско започна прибирането на зърнената реколта. За дванайсета поредна година жътвата беше открита в земеделските масиви с ечемик в село Търнава, в подножието на Бакаджишките възвишения.

Нивите първо бяха осветени, за да е успешно прибирането на реколтата в хамбарите. "Пътя на хляба" благословиха архиерейският наместник на Ямболска духовна околия архимандрит Димитрий и отец Стоян. Със сърпове, паламарки и песни жетварите отрязаха първите ечемичени класове. По традиция, те дариха първите ръкойки на стопаните на нивата, които ги възнаградиха за труда им с желязна и книжна пара̀.

В Ямболска област тази стопанска година са засети около 700 хил. дка с пшеница и 60 хил. дка с ечемик, по данни на Областната дирекция „Земеделие“. Обработваемата земя в община Тунджа е близо 1 млн. дка, което я прави най-голямата земеделска територия в Южна България, припомни кметът Станчо Ставрев. 

Надеждите на стопаните са за добра зърнена реколта. Дъждовете помогнаха на развитието на културите. На дневен ред остава проблемът с реализацията на продукцията и вносът на зърно от Украйна, коментираха пред БТА земеделските производители Таня и Теодор Тодорови от „Пеликан Агро“, домакини на откриването на жътвата.

Откриването на жътвената кампания продължи с раздаване на курбан за здраве и берекет в парка на селото. Празникът бе съпътстван от два конкурса – за детска рисунка и за характерни жетварски трапези с обредни хлябове, краваи и баници. 

/АБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:14 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация