site.btaТърговският излишък на ЕС в областта на хранително-вкусовата промишленост расте през февруари
През февруари 2024 г. търговският излишък на ЕС в областта на хранително-вкусовата промишленост достигна 6,2 милиарда евро, което представлява увеличение с 24 на сто в сравнение с януари, показва последният месечен доклад за търговията с продукти от сектора, публикуван от Европейската комисия (ЕК).
ЕС продължава да бъде най-големият световен износител на продукти от хранително-вкусовата промишленост благодарение на широко известното си и голямо производство. Стойностите на износа са се увеличили значително при маслините и зехтина поради по-високите цени.
Вносът в ЕС леко е намалял през февруари въпреки рязкото увеличение на стойността на вноса на какао.
Като цяло вносът и износът са стабилни в сравнение с миналата година.
Износ
Износът на продукти от хранително-вкусовата промишленост от ЕС през февруари се е увеличил с 5 на сто в сравнение с януари и е достигнал 19,4 милиарда евро. В допълнение към маслините и зехтина стойността на износа на смесени хранителни продукти и съставки също се е увеличила поради по-високите обеми и цени на износа (+10 на сто в сравнение с февруари 2023 г.). През същия месец ЕС е изнесъл и по-големи количества зърнени култури, захар и изоглюкоза. Износът на млечни продукти остава силен, но стойността им намалява с 5 на сто поради по-ниските цени.
Великобритания все още е първата дестинация за износ от ЕС, като се доставят по-големи количества бира, сайдер и други напитки, свинско месо и заготовки от плодове и ядки. Втората дестинация са САЩ, като износът от ЕС за тази страна се е увеличил с 9 на сто в сравнение със същия месец на миналата година. Това се обяснява до голяма степен с увеличаването на обема и цените на износа на маслини и зехтин. По подобен начин износът на ЕС за Япония е нараснал с 11 на сто, главно поради по-големия износ на тютюневи изделия. Въпреки че остава на високо равнище, износът на продукти от хранително-вкусовата промишленост от ЕС за Китай и Русия намалява.
Внос
Стойността на вноса на продукти от хранително-вкусовата промишленост в ЕС е достигнал 13,2 милиарда евро през февруари, което представлява лек спад от 2 на сто в сравнение с предходния месец. Това се дължи главно на намалените цени за много категории продукти, но ситуацията остава контрастна. Докато цените на зърнените култури, маслодайните семена и протеиновите култури са намалели, те са се увеличили за какаовите продукти, маслините и зехтина. Вносът в категорията кафе, чай, какао и подправки е отбелязал най-голямо увеличение (+784 милиона евро или ръст от 23 на сто), което се обяснява главно с повишените цени на какаовите продукти. Що се отнася до плодовете и ядките, увеличението се дължи на по-големите обеми на вноса.
Вносът от Аржентина, Австралия, Канада, Индонезия и Украйна е намалял поради по-ниските обеми и цени на вноса на някои стоки. От друга страна, вносът от Кот д’Ивоар, Египет, Мароко, Тунис и Турция се е увеличил благодарение на какаовите продукти, плодовете и ядките.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text