site.btaСветовна конференция за какао се провежда в Брюксел от 21 до 24 април

Световна конференция за какао се провежда в Брюксел от 21 до 24 април
Световна конференция за какао се провежда в Брюксел от 21 до 24 април
Снимка: Пиксабей

Световна конференция за какаото се провежда в Брюксел от 21 до 24 април на фона на безпрецедентни производствени дефицити и рязко покачващи се цени на какаото, които за първи път надхвърлиха 11 000 долара за метричен тон, съобщиха от "Оксфам" (Oxfam).

Шоколадовите гиганти вече повишиха цените за потребителите, за да компенсират нарастващите разходи за какао и, въпреки годините на рязко увеличени печалби и огромни плащания към акционерите, последователно отхвърлят всичко, което би могло да намали техните маржове на печалба, посочват от организацията.

Нов анализ на "Оксфам" установи, че "Линд" (Lindt), "Монделийз" (Mondelēz) и "Нестле" (Nestlé) заедно са събрали почти 4 милиарда долара печалби от продажби на шоколад през 2023 г. Печалбите от сладкарски изделия на "Хърши" (Hershey) възлизат на 2 милиарда долара през миналата година.

Четирите корпорации са изплатили средно 97 процента от общите си нетни печалби на акционерите през 2023 г.

Анализът сочи още, че колективното състояние на семействата Фереро и Марс, които притежават двете най-големи частни шоколадови корпорации, е скочило до 160,9 милиарда долара през същия период. Това е повече от общия БВП на Гана и Кот д'Ивоар, които доставят повечето какаови зърна.

Десетилетия на ниски цени направиха фермерите по-бедни и възпрепятстваха способността им да наемат работници или да инвестират във фермите си, ограничавайки добива на какаови зърна. Старите какаови дървета са особено уязвими към болести и екстремни метеорологични условия. Много фермери изоставят какаото за сметка на други култури или продават земята си на незаконни миньори, посочва "Оксфам".

"Иронично е - експлозията на цените на какаото можеше да бъде предотвратена, ако корпорациите бяха платили на фермерите справедлива цена и им бяха помогнали да направят фермите си по-устойчиви на екстремни метеорологични условия. И това е лицемерно - шоколадовите гиганти плащат високи цени сега, когато пазарът го изисква, но ги отхвърлят всеки път, когато производителите на какао го поискат. Единственият път напред е справедливо възнаграждение на фермерите за тяхната упорита работа", коментира политическият съветник на "Оксфам" Барт Ван Бесиен.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:52 на 22.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация