site.btaЗа леко подобрение в достъпа до кредитиране съобщават германските компании, показва проучване на "Ифо"

За леко подобрение в достъпа до кредитиране съобщават германските компании, показва проучване на "Ифо"
За леко подобрение в достъпа до кредитиране съобщават германските компании, показва проучване на "Ифо"
Снимка: AP/ Matthias Schrader

През декември м.г. достъпът на германските компании до кредитиране е бил по-лесен спрямо оценките от предходното проучване, проведено през септември, съобщиха от мюнхенския институт "Ифо" (ifo) на редакционната поща на БТА.

През декември 25,6 процента от компаниите в текущи кредитни преговори съобщават за сдържаност от страна на банките; през септември този дял беше 29,2 процента.

"Въпреки това банките остават предпазливи, когато става дума за кредитиране", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията на "Ифо". "Практиките на банките за кредитиране отразяват високите основни лихвени проценти, както и несигурността пред компаниите по отношение на икономическото развитие", добавя той.

Спадът в индикатора за кредитни ограничения на "Ифо" се дължи главно на компании от секторите на доставчиците на услуги (от 31,5 процента на 25,7 процента) и строителството (от 29,4 процента на 19,9 процента). В производството показателят спада с малко под 2 процентни пункта до 25,6 на сто.

В търговията на дребно делът остава непроменен на 28,2 на сто. За много търговци на дребно икономическата ситуация остава трудна поради нежеланието на клиентите да харчат. Това е отразено и в условията на кредитиране. В търговията на едро резултатите от прочуването показват, че затрудненията са нараснали значително, като 26,9 на сто от анкетираните дружества съобщават за по-голяма сдържаност от страна на банките при 20,2 на сто, регистрирани през септември.

За самостоятелно заетите лица и микропредприятията показателят за кредитно ограничение е 45,7 процента, допълват от "Ифо".

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:21 на 22.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация