site.btaВносът на подправки в ЕС през 2022 г. расте, по данни на Евростат
През 2022 г. ЕС е внесъл 397 000 тона подправки от страни извън съюза, сочат данни на Евростат, представени днес. Най-много подправки са били внесени от Китай - 38 на сто от целия обем.
Най-много е внесеният джинджифил - 122 900 тона, следван от червен пипер - 109 000 тона и черен пипер - 62 900 тона. Китай е основният източник на джинджифил (54 на сто) и червен пипер (72 на сто), докато черният пипер идва предимно от Виетнам (56 на сто).
На четвърто място по обем на вноса е канелата (16 200 тона), като над една трета от тази подправка е внесена от Индонезия (37 на сто). Следва куркума (15 800 тона), внасяна основно от Индия (77 на сто).
Египет пък е основен източник на анасон и подобни подправки (13 600 тона, 34 на сто).
Кимионът идва основно от Индия (9600 тона), следван от кориандъра (9500 тона), половината от който се внася от Русия (50 на сто), и от индийското орехче, (4400 тона), внасяно най-вече от Индонезия (72 на сто).
Спрямо 2021 г. вносът на подправки от страни извън ЕС расте повече от двойно (+57 на сто), а най-сериозно е увеличението на вноса на джинджифил и куркума (съответно +149 и +142 на сто). Намалява единствено вносът на индийско орехче, макар и само с 4 на сто.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text