site.btaФАО открива Световен форум за храни за животни и регулатори на фуражите

ФАО открива Световен форум за храни за животни и регулатори на фуражите
ФАО открива Световен форум за храни за животни и регулатори на фуражите
Снимка: ФАО

Десетки международни експерти, включително правителствени служители, изследователи и индустриални лидери от няколко континента, се събраха в седалището на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в Рим за двудневния Световен форум за храни за животни и регулатори на фуражите, съобщиха от ФАО. 

Форумът се фокусира върху сектор, който генерира повече от 400 милиарда долара годишен търговски оборот и произвежда повече от един милиард тона храна за животни, ключов принос за здравето на животните, храненето на хората и устойчивостта на околната среда.

Животновъдният сектор трябва да се трансформира заедно с други елементи на световните хранително-вкусови системи, за да бъде по-ефективен, по-приобщаващ, по-издръжлив и по-устойчив в полза на хората и планетата, каза генералният директор на ФАО Ку Донгю във встъпителните бележки на форума.

Важен път е осигуряването на наличието, достъпността, качеството и безопасността на фуражите за животни, което ще изисква конкретни действия, вариращи от управлението и възстановяването на пасищата до производството на фураж и фуражни съставки и преработката и използването на комбинирани фуражи. Всичко това ще изисква подходящи политики и разпоредби, добави Ку.

Световният форум е организиран, за да предложи приобщаваща дискусионна платформа за национални и регионални компетентни органи за регулиране на фуражите, членове на ФАО, частния сектор, изследователи, агенции за развитие, финансови институции и гражданското общество. Казусите предлагат на всички участници възможността да изследват авангардни иновации и стратегии за подобряване на производството на висококачествени, безопасни и екологично чисти фуражи.

Търсенето на животински протеин, особено птиче и свинско месо, се увеличава поради нарастването на населението, урбанизацията и подобрената покупателна способност в развиващите се икономики. Посрещането на това нарастващо търсене изисква да се наблегне на екологичните проблеми, социално-икономическите съображения и редица въпроси, свързани с безопасността, засягащи както животните, така и хората. Осигуряването на адекватно хранене на животните намалява необходимостта от антимикробни средства, като по този начин допринася за ограничаване на антимикробната резистентност.

Въпреки че веригите на стойността на фуража за добитък се различават значително на планетата, от решаващо значение е малките и средни фермери, които съставляват повечето от производителите на животни по света, да разполагат с рентабилни и научно обосновани решения за фураж и "достъп до знания, технологии и пазари, за да подобрят поминъка си, да допринесат за намаляване на бедността и да ускорят развитието на селските райони", смята генералният директор.

Превключване към действие

Фуражите обикновено съставляват между 60 процента и 80 процента от разходите за животновъдство. В световен мащаб търговското производство и продажба на фуражи се извършва в повече от 130 страни и около 8000 завода, които произвеждат повече от 600 милиона тона фураж годишно. Други 300 милиона идват от производство във фермите.

Подобряването на храненето с балансирани дажби и ефективното използване на местните налични фуражни ресурси може значително да увеличи рентабилността. Фуражната промишленост би могла да допринесе за биоикономиката чрез увеличаване на използването на странични продукти и остатъци от преработката на храни и други етапи от веригите на стойността на селскостопанските хранително-вкусови системи. Същевременно с 40 процента от глобалната обработваема земя, използвана за изхранване на добитък, има голяма възможност за подобряване на устойчивостта на системите за хранително-вкусовата промишленост чрез оптимизиране на използването на земята.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:09 на 26.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация