Андреа Станчиу, ръководител на офиса на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители в Южна Европа, пред БТА:

site.btaБългария рано предприе правилните стъпки за прилагане на политиките за устойчиво развитие

България рано предприе правилните стъпки за прилагане на политиките за устойчиво развитие
България рано предприе правилните стъпки за прилагане на политиките за устойчиво развитие
Андреа Станчиу, ръководител на офиса на АССА в Южна Европа. Снимка: АССА

България много рано предприе правилните стъпки за подготовка на счетоводителите за прилагане на политиките за устойчиво развитие (ESG политиките), каза в интервю за БТА Андреа Станчиу, ръководител на офиса на Асоциацията на дипломираните експерт-счетоводители (АССА) в Южна Европа.

Бяха създадени работни групи, а конференцията, която Институтът за дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) организира в партньорство с АССА през октомври, помогна за допълнителното популяризиране на темата сред всички професионалисти в България. Има няколко държави, които ще въведат директивата в местното си законодателство по-рано, има и такива, които ще я въведат по-късно, но от това, което видях, българската професия беше много активна, за да се увери, че всички правилни изисквания за българския контекст и икономика са въведени от вариантите на Директивата на ЕС за отчет за устойчиво развитие навреме, казва тя. 

Андреа Станчиу учредява офиса през март 2006 г. в Букурещ и в момента отговаря за дейностите на АССА в осем държави, сред които България, Кипър, Гърция и Малта. Тя има счетоводно образование и повече от 20 години професионален опит в счетоводни организации на международно ниво. Специалист е по управление на проекти и има магистърска степен по маркетинг, както и се занимава с преподаване на счетоводство на студенти. 

Следва пълният текст на интервюто:


- Политиките на ESG придобиха по-голяма популярност напоследък и през 2025 г. предстои да бъдат изготвени първите доклади за ESG, които ще бъдат въведени в България. Готова ли е България да приеме и приложи новите политики?  

- Директива на ЕС за отчет за устойчиво развитие (CSRD) е задължителна и трябва да бъде въведена в местното законодателство до юни 2024 г. Дружествата от ЕС, които вече спазват Директивата за нефинансовата отчетност, ще отчитат резултатите през 2025 г. за 2024 г. като използват стандартите за отчитане на Европейския съвет за системен риск (ЕССР). Тези големи дружества трябва да започнат да се подготвят за това допълнително отчитане още сега в цяла Европа. Те трябва да започнат да се подготвят преди директивата да бъде въведена в местното законодателство и преди стандартите за отчитане да бъдат финализирани. Това ще бъде предизвикателство за всички. 

В момента изискването за нефинансовата отчетност не е само нормативен въпрос, то надхвърля това. Ние сме длъжни да оставим на бъдещите поколения по-добра планета, но в това има и икономически смисъл: в един академичен доклад от 2019 г. се посочва, че в периода от 2013-2018 г. продуктите в САЩ, продавани като устойчиви, са се увеличили повече от 5 пъти по-бързо от останалите продукти. През 2018 г. тези продукти са донесли продажби на стойност 113,9 долара (USD) - почти 30 на сто увеличение в сравнение от преди 5 години. Така че, за да се докаже едно дружество, че зачита околната среда и принципите на ESG, то трябва да осигури и икономическа възвращаемост. 

Говорейки за българската готовност, ще си позволя да споделя резултатите от глобалното проучване на АССА отпреди 2 години. Основните изводи от него сочат, че от 3000 специалисти в областта на счетоводството и финансите от глобалната общност на АССА, 15 на сто заявяват, че техните организации са си поставили цели за постигане на нулево нетно съответствие до 2050 г. (международно съгласуваната цел за намаляване на глобалното затопляне) и само 23 на сто са интегрирали ключови показатели за ефективност (KPI) в областта на климата в своите бизнес стратегии. Това е въпрос на готовност в целия свят. Късметлии сме, че в ЕС ще имаме законодателство, което ще даде на компаниите рамка за изготвяне на тези доклади и ще има бъде потърсена отговорност за тях. 

- Някои от страните в ЕС са по-напред в приемането на промените в ESG. На конференцията на АССА и ИДЕС през октомври стана известно, че България не е сред тях и изостава, въпреки че се подготвят промени в Закона за счетоводството. Какъв е крайният срок за законодателните промени, за да може бизнесът да бъде готов да извършва нефинансов одит през 2025 г.? 

- Крайният срок за въвеждане на CSRD в законодателството е до юни 2024 г. Няма състезание кой ще стигне дотам първи. България много рано предприе правилните стъпки за подготовка на професията – бяха създадени работни групи, а конференцията, която Институтът за дипломираните експерт-счетоводители в България (ИДЕС) организира в партньорство с АССА, помогна за допълнителното популяризиране на темата сред всички професионалисти в България. Има няколко държави, които ще въведат директивата в местното си законодателство по-рано, има и такива, които ще я въведат по-късно, но от това, което видях, българската професия беше много активна, за да се увери, че всички правилни изисквания за българския контекст и икономика са въведени от вариантите на CSRD навреме. 

- Въпреки че темата за ESG става все по-популярна, темата за отчитането на политиките за ESG все още е слабо застъпена. Кое е най-важното, което бизнесът трябва да разбере?

- Отново ще кажа, че сме късметлии, че се налага да приложим тези промени. Те са прекрасна възможност и за компаниите от ЕС, и за тези, които правят бизнес с тях. Има една поговорка, която обичам: "Всички обичат прогреса, но мразят промените". Чрез тези нови изисквания, които са регламентирани със закон, ние сме "принудени" да постигнем напредък в ЕС. Мисля, че вече има много форуми за дебати, работни групи и информация, която големите компании могат да вземат и адаптират, така че да бъдат пример за подражание за други по-малки компании, които са или не са техни доставчици или клиенти. Най-важното, което компаниите трябва да разберат, е, че тези промени настъпват и от тях зависи колко бързо и с какво желание ще ги приложат. Това ще определи и колко ще се възползват от промените в крайна сметка. 

- Какво включва нефинансовият одит и кой в компанията ще отговаря за събирането на данните и докладването им?   

- Вярваме, че одиторът на компанията ще бъде в най-добра позиция да извърши одита за устойчивостта, както и задължителния одит на лицата, натоварени в управлението. Вярваме също, че с течение на времето работата на одитора и на отговорника за изпълнение на стратегията за устойчивост в компанията, които може да са и едно и също лице, ще трябва да предоставят разумни гаранции за отчетността на предприятието. Насърчаваме държавите членки да работят със своите еквиваленти в други части на ЕС, за да се осигури последователен подход във всички страни членки. 

- Какво прави АССА, за да подкрепи бизнеса и по-конкретно българския бизнес в трансформацията на ESG?

- Като глобален орган нашата работа е преди всичко да предоставим международните си знания и опит на разположение на професията по места и затова сме много щастливи, че имаме фантастични работни отношения както с ИДЕС, така и с надзорния орган CPOSA, които са предприели отлични стъпки, за да се уверят, че най-добрите варианти от CSRD са приложени в българския контекст. 

На нашия уебсайт всеки може да се запознае с дадените насоки и да проведе безплатно обучение. През 2022 г. АССА разработи няколко комплекта инструменти в помощ на малките и средните предприятия – The ACCA SME Sustainability toolkits. Възприемането на устойчивата промяна създава значителни възможности за МСП да намалят разходите, да привлекат таланти и инвестиции за развитие на бизнеса, да осигурят точка на различие и да подобрят репутацията на бранда си. 

Затова е важно МСП да разбират и да се ангажират с програмата за устойчивост. Първият набор от инструменти е "Запознаване със системите за управление на околната среда" (EMS), който предоставя подробна информация за това как могат да използват EMS за измерване, управление и отчитане на въздействието върху околната среда на вашия бизнес, което е от съществено значение за осигуряване на бъдещето на всеки вид малък бизнес. 

Вторият набор от инструменти е Кодексът за поведение във веригата на доставки за МСП, в който се определя кодекса за поведение във веригата на доставки и защо малките предприятия трябва да действат. Наборът от инструменти предлага примерен кодекс за поведение, който може да използвате и адаптирате, за да отговаря на нуждите на вашите клиенти и самите вас. 

Третият набор от инструменти е "Съпоставяне на вашите бизнес цели с целите за устойчиво развитие на ООН" - този набор обяснява какво могат да означават целите за устойчиво развитие на ООН за вашия бизнес, как се вписват в професионалната етика на финансистите и предлага пътна карта за това как можете да постигате целите за устойчиво развитие на ООН. 

Имаме и безплатен "Пакет за устойчивост" - 14-часово обучение, което ще даде на всеки, който премине през него, представа за първите два стандарта на Международния съвет за стандарти за устойчивост (ISSB): IFRS S1 и IFRS S2, а също и умения за зелено финансиране, осигуряване на устойчивост и отчитане на ценностите на обществото като се запознаете с вижданията на АССА за устойчиво развитие. 

Накратко, ние се явяваме като обучител, интегратор на знания и дискусионна платформа за прилагане на най-добрите практики. 

- Кои европейски държави са най-подготвени за ESG трансформацията и на какъв етап са?

- Има едно нещо, за да сте готови да включите законодателството на ЕС в местното, и след това друго, за да сте готови да го приложите. Сигурна съм, че има много първенци в зависимост от различните критерии "кой е най-напреднал в разполагането на местно законодателство", кой има повечето компании, които вече прилагат NFRD. Отново, не мисля, че това е състезание, а съвместно упражнение, в което всички можем да се учим един от друг и в крайна сметка всички ще се възползваме от него.

- Какво бихте искали да кажете на българските компании, за да направят плавен преход към ESG?

- Ще има работа за вършене, но имате български професионалисти, които да ви помогнат да вземете най-добрите решения в този преход. В крайна сметка ще става въпрос за това, че всеки прави правилното нещо, а не просто спазва законодателството.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:26 на 23.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация