ОБОБЩЕНИЕ

site.btaЗемеделски производители от цялата страна излязоха на протест днес, утре действията се насочват към столицата

Земеделски производители от цялата страна излязоха на протест днес, утре действията се насочват към столицата
Земеделски производители от цялата страна излязоха на протест днес, утре действията се насочват към столицата
Снимка: Минко Чернев/БТА

Протест на земеделските производители се проведе в цялата страна днес. Блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. 

Земеделски производители и преработватели се събраха в южната част на Стара Загора, а над сто тежки машини затрудниха движението от града по главния път Стара Загора-Хасково, който е и връзката с автомагистрала "Тракия".

Протестите на земеделските производители са национални и безсрочни, те ще продължат дотогава, докогато ние не извоюваме своите права като сектор, каза за БТА Цветан Берберов, член на Управителния съвет на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. По думите му в момента има "огромно количество продукция, която залежава. От миналата година има около 600 000 тона само слънчоглед, а от тази година има над 2 млн. тона слънчоглед. Пшеницата, която е залежала, е над 5 млн. тона", каза още земеделският производител. Той риторично се обърна с въпрос "Ние необходими ли сме?" 

Берберов посочи, че жандармерия и полиция са блокирали протестиращи със земеделска техника на източния вход на Казанлък, но не знае каква е причината за това. 

Земеделски производители от Ловешка област се включиха в общонационалния протест, затваряйки главния път София-Варна при кръговото кръстовище в края на автомагистрала "Хемус" при п. в. "Боаза" в района на село Брестница. Те дойдоха със земеделска техника и леки автомобили.

По думите ѝ към исканията им се присъединяват и животновъдите. "Отказват да им купуват млякото, чудят се какво да го правят, разваля се. Има хора, на които не им е плащано млякото. Те искат да си продават животните и да приключват. Пчеларите са прибрали меда и чакат изкупна цена, която я няма, защото има внос", каза Цанка Начева, председател на Сдружение на зърнопроизводителите – Ловеч, и добави, че преговорите с държавата са закъснели.

Земеделските производители във Видин блокираха пътя за Дунав мост-2 и в двете посоки. Около 100-150 машини и представители от различни браншове на земеделието - растениевъдство, животновъдство, пчеларство и други се намират на пътното платно.

"Нашите основни искания са пет, но най-важното от тях е преразглеждане на оттеглянето на забраната за внос не само на украинско зърно, но също така и на плодове и зеленчуци", обясни целта на протеста за БТА Жечко Андрейнски, председател на Видинския съюз на зърнопроизводителите. Той допълни, че на този етап не разглеждат искания за оставки, защото смятат, че е необходимо да има правителство и искат да водят диалог.

Земеделски производители и животновъди протестираха и в района на Кресна, като затваряха периодично движението по главен път Е-79. "Ние, като всички от страната, излизаме на протест, за да покажем и нашите искания. Отделно от исканията на инициативния комитет, добавяме към министъра на земеделието всички депа, които са затворени за износ на телета в трети страни, да се отворят веднага, защото ние нямаме къде да си продаваме живите животни", каза за БТА Велин Мицев, председател на сдружение "Животновъди – Сандански 2005".

Земеделци с над 70 машини блокираха пътя от Кардам към границата с Румъния за тежкотоварните превозни средства. "Ще сме тук, докато не бъдат изпълнени нашите искания. Утре ще има представители на Добруджа и в София, няма да сме с тежка техника, каза пред медиите в Кардам председателят на Генералтошевската асоциация на зърнопроизводителите Коста Костов. В същото време ще бъдем и тук, и вдругиден пак. В декларацията сме поставили пет искания. Докато не бъдат изпълнени, ще сме тук", заяви той.

Земеделски производители и животновъди от Благоевградско се включиха в протеста, като първоначално се събраха при полигона край Благоевград. Поради засиленото полицейско присъствие не се стигна до пешеходна блокада на пътя. След преговори с органите на реда беше допуснато преминаване само на земеделска техника, но движението в района на кръговите кръстовища, които свързват главния път Е-79 с автомагистрала "Струма" при Благоевград посока Кулата, не беше спряно. Още преди първоначално обявения час на протеста в района имаше засилено полицейско присъствие. 

Стотици земеделски производители от областите Разград и Търговище се събраха на изхода на Разград, като блокираха с повече от сто земеделски машини движението по пътя Разград - Русе. Земеделците издигнаха плакати с надписи "Земеделците не са терористи! Управляващите са марионетки," "Стоп на гаврата със земеделските производители". 

"Събрали сме се земеделски производители и преработватели от различни сектори, за да защитим необходимостта от това да имаме свободна възможност да изкарваме парите си и да храним децата си. С присъствието си искаме да разсеем и съмнението, което се опитват да внушат управляващите, че сме представители на т.нар. зърнари-терористи, които се опитват да изземат всички субсидии и по този начин се опитват да всеят разкол в сектора и в справедливия протест", каза Георги Георгиев, председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион. 

Зърнопроизводители от Силистренско блокираха ключови участъци от пътищата за Русе и Шумен. В демонстрациите се включиха и производители на плодове и зеленчуци, пчелари, тютюнопроизводители и животновъди.

На пътя край Тутракан бяха спрени около 70 тежки машини. Недоволните хвърлиха и щайги с различни плодове, запалиха низи с тютюн и пчелен кошер.

Протестиращите бяха категорични, че трябва да се преустанови политиката на българската държава към унищожавани на родното производство. Те заявиха, че не са "терористи" и не се опитват да извиват ръце, а тяхната работа е в полза на хората.

"Фермерите правим една от най-добрите социални политики. Когато преди 30 години започнах да се занимавам със земеделие, рентите бяха по 8 лева на декар, а сега аз плащам по 130 лева", каза за БТА Николай Илиев, зърнопроизводител от село Секулово.

Земеделски производители блокираха пътя София-Русе на детелината при село Ясен край Плевен. Георги Милев, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, е категоричен, че ако се стигне до преговори, то те трябва да се водят с представителите на партиите в Народното събрание, които по думите му са взели това убийствено за земеделието в България решение.

Земеделски производители затвориха пътя София-Варна край село Шереметя. Десетки земеделски машини на стопани от Великотърновска и Габровска области блокираха пътя за кратко в обедните часове. Според земеделските производители средната изкупна цена е около 30 процента от себестойността, но стопаните са принудени да я продават така, заради задълженията към банките и доставчиците на торове и други суровини. Голям е проблемът в сектор "пчеларство", посочи собственик на пчелин, който доскоро е бил със 70 кошера, но от две години е намалил бройката им наполовина, защото не може да продава своята продукция заради вноса на мед от Украйна.

Той каза, че походът им е мирен и не отиват на война, "ако някой смята така, дълбоко греши".

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени, се посочва в съобщшението на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания. Протестиращите имат пет основни искания към управляващите.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. 

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". 

Утре протестите ще бъдат насочени към София. 

/ЕС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:11 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация