site.btaЗемеделски стопани са подали 12 466 заявления по спешната финансова помощ за слънчоглед

Земеделски стопани са подали 12 466 заявления по спешната финансова помощ за слънчоглед
Земеделски стопани са подали 12 466 заявления по спешната финансова помощ за слънчоглед
Снимка: Мехмед Азиз/БТА, архив

В Държавен фонд "Земеделие" - Разплащателна агенция (ДФЗ–РА) са подадени 12 466 заявления за предоставяне на спешна финансова помощ на земеделски стопани, отглеждащи слънчоглед. Те са постъпили в периода на приема от 9 до 22 август т.г., съобщиха от фонда.

Заявените площи със слънчоглед от кандидатите са 836 359,70 хектара. 

Бюджетът на помощта от Европейския фонд за гарантиране на земеделието за подпомагане на земеделските стопани е 32 759 650,00 лева, като националното финансиране също е в размер на 32 759 650,00 лева.

Ставката на спешната финансова помощ ще се определи със заповед на министъра на земеделието и храните.

След извършване на административните проверки свързани с проверка за липса на изискуеми задължения по чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) до 30 септември 2023 г. ДФ "Земеделие" ще изплати финансовата подкрепа на допустимите кандидати.

Миналата седмица аграрният министър Кирил Вътев се срещна с производители и преработватели на слънчоглед, след като Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти изпрати съобщение до медиите, в което алармира, че предприятия в сектора за преработка на слънчоглед, производство на олио и шрот, и производители на белен слънчоглед са пред затваряне заради липсата на суровина на пазарни цени.

След срещата беше казано, че олио и слънчоглед има, български са и с добро качество, а диалогът ще продължи след средата на септември, когато приключи прибирането на новата реколта.

Заедно с това страната ни, заедно с Полша, Унгария, Румъния и Словакия, подкрепи удължаването на забраната за внос на украинско зърно до края на годината.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 02:15 на 11.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация