На месечна основа цените остават без промяна

site.btaИталианската инфлация пада до най-ниското си ниво от 14 месеца през юни

Италианската инфлация пада до най-ниското си ниво от 14 месеца през юни
Италианската инфлация пада до най-ниското си ниво от 14 месеца през юни
Снимка: АП

Индексът на потребителските цени в Италия през юни запази достигнатото си на месечна основа през май ниво. През юни, отнесен към същия месец на 2022 г., италианските потребителски цени нараснаха с 6,4 на сто, което представлява 14-месецен минимум, сочат най-новите предварителни данни на Националния статистически институт "Истат" (Istat), публикувани днес на страницата му.

По-ниската годишната инфлация през юни се дължи предимно на забавяне на ръста на цените на нерегулираните енергийни продукти (от 20,3 на сто през май до 8,4 на сто през юни) и в по-малка степен на преработените храни, включително алкохола (от 13,2 на сто до 11,9 на сто), услуги, свързани с транспорт (от 5,6 на сто до 3,8 на сто), неенергийни промишлени стоки (от 5 на сто до 4,8 на сто) и услуги, свързани с отдих (от 6,7 на сто до 6,5 на сто). Увеличение се регистрира при цените на непреработените храни (от 8,8 на сто до 9,6 на сто).

Основната инфлация, която изключва цените на енергията и непреработените храни, е 5,6 на сто през юни, докато през май бе 6 на сто.

По отношение на стоките, годишният темп на поскъпване е 7,6 на сто през юни, което също е намаление спрямо май, когато бе 9,3 на сто. При услугите инфлацията е била 4,3 на сто, при 4,6 на сто през предходния месец.

Запазеното ценово равнище през юни спрямо май се дължи на месечен спад на цените на нерегулираните енергийни продукти с 4,5 на сто, обясняват експертите на италианската статистика.

Измерена спрямо Хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), италианската инфлация се е повишила с 0,1 на сто през юни спрямо май 2023 г. и с 6,7 на сто през юни т.г., отнесен към същия месец на миналата година.

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:48 на 03.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация