По данни на НСИ:

site.btaБизнес климатът в промишлеността, търговията на дребно и услугите в България се влошава през март; подобрение има в строителството

Бизнес климатът в промишлеността, търговията на дребно и услугите в България се влошава през март; подобрение има в строителството
Бизнес климатът в промишлеността, търговията на дребно и услугите в България се влошава през март; подобрение има в строителството
снимка: НСИ

Бизнес климатът в България през март запазва равнището си от февруари. Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството се наблюдава увеличение, съобщи Националният статистически институт.

Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 0,8 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Показателят "бизнес климат в строителството" нараства с 4 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца остават оптимистични. Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, е несигурната икономическа среда, посочена от 74,7 на сто от предприятията.

Бизнес климатът в търговията на дребно спада с 1,3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от "добро" към "задоволително" (нормално за сезона). Същевременно мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.

През март съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" се понижава с 1,2 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. 

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:15 на 04.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация