site.btaПолзите на просото като функционална храна бяха изтъкнати на събитие в София, организирано от посолството на Индия у нас


Промяната на климата е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъскваме и които стоят пред продоволствената сигурност. В тази ситуация в Индия решихме да промотираме просото като решение. Ние самите доста ограничено използваме просото сега, но това не е било така преди 50-60 години. Това каза посланикът на Индия у нас Санджай Рана по време на кулинарната демонстрация "Да открием просото - суперхрана на бъдещето", организирана от посолството на Индия в София по повод Международната година на просото.
По думите му, когато Индия е станала относително по-богата, е започнала да използва повече пшеница и ориз, като последните 50-60 години страната се е превърнала в един от водещите производители на тези култури. "Но те не са устойчиви. Оризът, например, иска много вода. Така ние използваме подпочвените води, които са предназначени за бъдещите поколения", посочи Рана, отбелязвайки, че просото изисква много по-малко вода.
По време на демонстрацията бяха изтъкнати ползите на просото като функционална храна, в която се влагат малко ресурси и се извлича висока хранителна стойност. Културата подобрява нервната система, намалява холестерола, действа като средство против стареене, намалява риска от диабет и високо кръвно, укрепва костите.
Шеф Юрий Ковачев, който разказа за възможностите за използване на просото в блюдата ни, изтъкна, че културата е много добър антиоксидант. Той допълни, че в българската традиция просото също някога се е използвало, а съвременните условия можем да го приготвяме по много различни начини.
Шеф Ковачев сподели и повече за принципите на Аюрведа, които "въпреки че идвта от Индия, важат за цялото човечество".
/СС/
news.modal.header
news.modal.text