site.btaИндексът на тържищните цени се понижи с 1,03 на сто през изминалата седмица

IF 21:55:01 10-10-2021
ZM2152IF.001
ДКСБТ - храни цени

Индексът на тържищните цени се понижи
с 1,03 на сто през изминалата седмица


София, 10 октомври /Христо Воденов, БТА/
Индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се понижи през изминалата седмица с 1,03 на сто до 1,635 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Базовото нивото на индекса от 1,000 пункта е от 2005 година.
Цената на оранжерийните домати се запази тази седмица до 2,09 лева за килограм, а оранжерийните краставици поевтиняват с 7,3 процента и се продават по 1,65 лева за килограм. Цената на картофите пада с 3,8 на сто и те се продават по 0,75 лева за килограм. Морковите поевтиняват с 8,3 процента и се търгуват по 0,95 лева за килограм. Цената на зелето се понижава със 8,2 на сто, до 0,90 лв./кг. Червените чушки поевтиняват с 8 на сто средно до 1,62 лева за килограм, а цената на зелените чушки спада с 3,6 до 1,35 лева за килограм.
Гроздето поскъпна с 1,2 на сто до 1,33 лева за килограм. Ябълките поскъпват с 6,5 на сто до 1,22 лв./кг. Лимоните поевтиняват с 3,9 на сто и се продават по 2,22 лева за килограм. Бананите се купуват по 2,04 лева за килограм на едро.
Кравето сирене поскъпва с 0,4 на сто и се търгува по 7,30 лв./кг; кашкавалът тип "Витоша" поскъпва с 0,3 на сто и се купува по 11,67 лв./кг. Олиото поскъпва с 2,2 на сто и се търгува по 3,30 лева за литър. Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 1 на сто и се продава по 1,95 лева в края на седмицата. Пилешкото месо поскъпва с 0,7 на сто и се търгува по 4,50 лева за килограм. Захарта поскъпва с 3 на сто и се продава по 1,43 лв./кг. Брашното тип "500" поскъпва с 1,9 процента и се продава по 1,08 лв./кг. Цената на ориза се вдига с 0,4 процента и той се продава по 2,29 лева за килограм. Яйцата се продават средно по 0,22 лева за брой на едро.
/ЦМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 04:17 на 05.12.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация