site.btaСилен спад на клиентелата във френските кафенета и ресторанти от понеделник

IF 18:47:31 06-01-2022
ZM1844IF.022
Франция - ресторантьорство - коронавирус

Силен спад на клиентелата
във френските кафенета
и ресторанти от понеделник


Париж, 6 януари /БТА/
От понеделник френското правителство въведе задължителна дистанционна работа най-малко три дни в седмицата и забрани консумацията "на крак" в кафенетата и ресторантите като част от борбата с новата вълна от коронавирус.
Ефектът от тези допълнителни ограничения вече се усеща в ресторантьорския бранш, където клиентелата силно е намаляла, съобщава в. "Фигаро".
Националното обединение на хотелиерите и ресторантьорите (GNI) изчислява спада на дейността на средно 30 процента, а колегите им от Националния синдикат на тематичното и търговско ресторантьорство (SNRTC) дори са на мнение, че клиентите са с 30 до 50 процента по-малко.
"Дистанционната работа е убиец за ресторантите. Губи се цялата обедна клиентела", изтъква Жан Терлон от Съюза на работещите в хотелиерския бранш (UMIH).
Освен по-малкото клиенти в резултат на повсеместното преминаване към работа от вкъщи, ресторантьорите са изправени и пред проблема с липсата на работна ръка заради ковид - някои служители или са заразени, или са контактни под карантина. Тези затруднения се прибавят към съществуващото и досега изискване за здравен сертификат при посещение в заведение - който с гласувания днес закон ще бъде последван от ваксинационен паспорт.
След две години несигурност и епизодични локдауни, възобновяването на ограниченията поражда отчаяние у собствениците и управителите на барове, кафенета и ресторанти, отбелязва Жан Терлон.
Работещите в бранша настояват за по-голяма подкрепа от правителството. В момента кафенетата и ресторантите могат да получат обезщетение само ако изгубят над 50 на сто от оборота си. Механизмът за частичната заетост се прилага след спад на оборота от 65 на сто. /Росица Николова/
/ЦМ/



news.modal.header

news.modal.text

Към 11:20 на 31.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация