site.btaЗа трета поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена

За трета поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
За трета поредна година в тетевенското село Черни Вит се събират майстори на домашни сирена
Снимка: Община Тетевен (архив)

За трета поредна година тетевенското село Черни Вит ще събере майстори на домашните сирена. Организатор на събитието е Цветан Димитров, производител на зелено сирене, със съдействието на Община Тетевен и кметството в село Черни Вит. За БТА Димитров разказа, че ще има демонстрации, презентации, дегустации. Ще бъдат представени научни изследвания на традиционни продукти и иновативни подходи. „Идеята на празника е да можем да идентифицираме тези сирена, които все още не са открити и тези, които могат да бъдат основа за туризъм в Тетевенско и в районите, от които те идват“, добави той. По думите му гостите на днешния празник ще опитат забравени вкусове от миналото, ще научат интересни техники и рецепти за ястия от мляко, както и любопитни факти за появата на българските сирена. 

Програмата, която ще започне в 10:00 часа, включва изложбите „Кулинарното наследство на България“, „Млекарството в България“, дегустация на местни вина и сирена. Ще бъдат представени старинни практики на направа на сирена – бито сирене, дегустации на сирена в стомна от Северна и Южна България, кротмач, тулум сирене на 400 дни, синдирмьо и бял мъж, зелена сол и сол за сирене, традиционни сирена със зеленчуци, подправки, ядки и гъби.

Акцент на празника са хората, носители на традиция

„Акцент на празника са хората, носители на традиция. Тези, които могат така да разкажат и покажат, че да вдигнем сирената на една сцена. Всеки, който иска, ще може да си направи масло в стогодишен съд. Ще се сравняват сирена от Северна и Южна България като вкус. Постарали сме се хората да получат най-добра представа какво е било богатство в миналото на тези продукти, направени от овче, краве и козе мляко“, посочи Димитров.

Той добави, че повечето от сирената ще могат само да се пробват, защото водещ елемент е да се намерят различни и интересни сирена, а не тяхната продажба. 

Ще бъде възстановено сиренето, което Петко Славейков описва през 1870 година

Предвидена е изложба на най-старите книги готварски книги в България, както и представяне как се е развивало млекарството през годините. Тази година си поставихме амбициозна цел да възстановим сиренето, което Петко Славейков описва през 1870 година. Това е картофеното, което изчезва в края на 19 век. Хората ще могат да пробват и да видят какво се е случило с точно тези търсения на изчезнали вкусове и практики, каза още организаторът. 

По думите му ще бъдат представени сирена от цяла България, сред които произвежданото от него в Черни Вит зелено сирене. „Това е традиция, която се опитвам в последните години да я запазя. Покрай зеленото сирене решихме да описваме сирената в България, да ги възстановяваме и да намираме хора, които ги правят на място. Няма нищо по-ценно от това да имаме възможност традиционните сирена да не бъдат загубени“, каза още Димитров. Той посочи, че интересът от млади хора, които искат да си правят вкъщи такъв тип сирена, расте, за което допринася и празникът в Черни Вит. 

Цветан Димитров е описал около 40 сирена, които се правят в България

Като изследовател на сирена Цветан Димитров е описал около 40 вида, които се правят в България. С екип от софийски университети и Университета по хранителни технологии в Пловдив изследваме всички домашните сирена, които намерим. Хората в различните краища на България така са си направили домашните технологии, че да запазят интересните млечнокисели бактерии - онези, които допринасят за здравето. Това означава, че много мисъл е влагана в годините и във вековете, добави изследователят. 

/РН/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:22 на 21.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация