site.btaВ силистренското село Смилец подготвят традиционния Празник на динения маджун

В силистренското село Смилец подготвят традиционния Празник на динения маджун
В силистренското село Смилец подготвят традиционния Празник на динения маджун
Снимка: Архив

В силистренското село Смилец подготвят традиционния Празник на динения маджун. Това съобщават от община Силистра, които, заедно с читалище "Светлина - 1906" и кметското наместничество в Смилец, са организатори на проявата.

Тази година празникът ще се проведе на 10 септември и ще е посветен на 190-годишнината от създаване на селото. Програмата предвижда конкурс за най-вкусна домашна баница и ателие за изработване на фенери от динени кори. Ще има и ревю на народни носии и накити, представени от деца. Предвидена е богата фолклорна програма.

Подготовката за празника започва със засяване на бостан още през пролетта. Целият процес "от нивата - до тавата" е интересен за различните поколения, които участват в дейностите месеци наред. При засяването по традиция - за да се родят големи дини, бабите и децата се търкалят в бостана.

За да се приготви диненият мед (маджун), дините се изстъргват, изсипват се в съдове и се слагат на огън, докато се получи сок. После той се прецежда от семките и се вари отново до сгъстяването му. В земята се издълбават така наречените "котлони", в които се пали огън, с "гнезда" за съдовете и изход за дима.

Диненият мед се е използвал в старите и трудни времена като подсладител. Може да се консумира и от диабетици.

Целта на празника е да насърчава приемствеността на традициите между поколенията.

/ЛРМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:29 на 11.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация