site.btaИсторическият музей в Свищов откри изложба, посветена на Трифон Зарезан и винопроизводството

Историческият музей в Свищов откри изложба, посветена на Трифон Зарезан и винопроизводството
Историческият музей в Свищов откри изложба, посветена на Трифон Зарезан и винопроизводството
Снимка: Лилия Йорданова

На днешния празник на винарите и лозарите, Историческият музей в Свищов откри тематична изложба, посветена на Трифон Зарезан и винопроизводството. Експозицията в изложбената зала на музея носи името „Да има грозде, Трифон Зарезане“.

Изложбата показва различни експонати, като бъклици, менци, спиртомери, бутилки, снимки, брошури и други. Сред експонатите е изложена и Грамота на Стоян Бръчков от Свищов, която му се дава за качествени червени вина от Световното изложение в Чикаго - 1893 г. Показани са още и вина, произведени във Винарна Свищов.

В миналото лозарството е било един от важните поминъци на градското свищовско население. Дори по време на Освобождението и след това, градът е имал около 28 000 декара лозя, споделиха от музея.

От Историческия музей разказаха, че благодарение на своите лозя Свищов се спасява след опожаряването на града през 1810 г. Тогава населението  е принудено да се изсели в Румъния, но през зимата на 1810 г. река Дунав замръзва и по леда свищовлии се завръщат в града, от който е останал само пепел. Когато времето се затопля и става възможно гроздето да се обере от необраните лозя, хората го продават и постепенно възстановяват града.

Изложбата, посветена на винопроизводството, ще бъде отворена за посетители в продължение на месец.

/ХТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:30 на 24.11.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация