site.btaОБНОВЕНА Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит

Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Земеделският министър д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит
Снимка: Кореспондент на БТА в Ловеч Даниела Балабанова

Служебният министър на земеделието и храните д-р Георги Тахов откри петия национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит. Основен организатор е Сдружение "Български традиционни млечни продукти", в партньорство с Министерството на земеделието и храните и Община Луковит. Акцент на форума тази година е популяризиране на млечните продукти със защитено наименование за произход (ЗНП). По време на събора около 30 фирми ще представят продукцията си.

"Храната и то чистата храна е нещото, което българинът все повече иска и търси. Именно този бранд, който браншовите организации, съвместно с екипите на Министерството на земеделието и храните успя да извоюва пред Европейската комисия, дава предимство - не само пазарно, конкурентно, но и за всички производители, които работят с българска суровина", заяви министърът.

По думите му българският производител трябва да бъде институционално и държавнически защитен, а ЗНП е едно от малкото неща, които могат да се направят. "Държавата е длъжник на земеделските производители. Към днешна дата животновъдството в България се развива с умерени темпове, но статистиката на Евростат е с негативна тенденция", каза още министър Тахов на откриването на събора.

Министърът добави пред журналисти, че според статистиката към днешна дата защитено наименование за произход "Българско кисело мляко" имат 28 производители, от които 14 са вписани, осем са в процедура по вписване, шест са в процес на сертификация. По отношение на защитено наименование за произход "Българско бяло саламурено сирене" са общо 25, от които 13 са вписани, седем са в процедура, а пет са в процес на сертификация.

"Аз съм сигурен, че българинът все повече търси по-качествената, по-екологосъобразната, чистата храна. Това е стъпка този бранд да бъде доказателство за всички това", каза още земеделският министър.

Кметът на Луковит Иван Грънчаров посочи, че идеята за събора се е зародила от това да се покаже на хората, че съществуват български, истински млечни продукти. По думите му качеството на млечните продукти и на храната е свързано със здравето на хората, но и с жизненост и бизнес за фермерите и преработвателите. 

Кметът добави, че изложителите са от цялата страна. Те представят основно млечни продукти със  защитено наименование за произход.

Грънчаров подари на министър Тахов фиала на Луковитското съкровище.

Председателят на УС на Сдружение "Български традиционни млечни продукти" инж. Димитър Зоров заяви, че България има уникални продукти, които са оценени в света. "Време е и ние в България и българските консуматори да ползваме това, което имаме", каза той.

На откриването на събора присъстваха още областният управител на Ловеч Дора Стоянова, заместник-изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Горов, представители на институции и други гости.

Национален събор "Млечният път на България през вековете" в Луковит продължава до неделя (20 октомври). Предвидени са концерти, кулинарен конкурс "Млечният вкус" за ястия с "Българско бяло саламурено сирене" и "Българско кисело мляко", както и изложба на ястия с млечни продукти. Ще има и кулинарно шоу с Ути Бъчваров - "Най-голямата Луковитска баница с "Българско бяло саламурено сирене" и "Българско кисело мляко", както и кулинарна работилница "Лютеницата на кмета". 

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 19:16 на 18.10.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация