Институт за развитие на публичната среда (ИРПС) вече представи как преди местните избори в редица населени места се отбелязва сериозен ръст в регистрациите по настоящ адрес. Докато през 2022 г. тези премествания в периода януари-април са били общо 38 683, то тази година за същия период те са вече 68 931. Това е увеличение с впечатляващите 78%. В 13 общини нарастването на регистрациите по настоящ адрес е повече от 10 пъти. А в някои малки населени места жителите са се увеличили с над 50% в периода януари-април, 2023 г.

През месец май обаче интересът към тези места е изчезнал точно толкова бързо, както и се е породил през месеците март и април. Така например, заселилите се временно в община Ново село са намалели с 65 пъти в рамките на месец - от 197 през април до едва 3-ма през май.

Повече за размерите и динамиката на документалната вътрешна миграция, с фокус върху вече идентифицираните от нас засегнати в най-голяма степен общини и населени места, може да откриете в публикацията на Отворен парламент - "Вътрешният изборен туризъм" приключи през май"