Агенция по заетостта – Прессъобщение

site.btaАгенция по заетостта отличи 15 компании на 20-ото юбилейно издание на форума „Работодател на годината”

Агенция по заетостта отличи 15 компании на 20-ото юбилейно издание на форума „Работодател на годината”
Агенция по заетостта отличи 15 компании на 20-ото юбилейно издание на форума „Работодател на годината”

Изпълнителният директор на Агенция по заетостта Смилен Вълов откри вчера 20-ото издание на традиционния годишен форум на институцията  - „Работодател на годината 2023”, на който бяха отличени 15 работодатели от цялата страна. Като домакин на събитието Смилен Вълов приветства всички гости и заяви, че Агенцията ще продължи да осигурява условия за висока заетост, с особено внимание към групите в неравностойно положение на пазара на труда, ще продължи да активира повече неактивни лица, за да се включат в трудовия процес и ще подкрепя младежите, за да правят информиран преход от образование в заетост.

На тазгодишната юбилейна церемония наградите на отличените работодатели връчиха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика към Народното събрание Деница Сачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова – Станчева, както и представители на ръководствата на всички социални партньори на Агенцията – КТ „Подкрепа”, КНСБ, БСК, АИКБ, БТПП, ССИ и КРИБ.

На юбилейното издание на форума най-изявените работодатели, работили с Агенцията по заетостта при осигуряването на заетост на безработни лица от цялата страна, бяха класирани в 2 категории:

  • „Работодател със значим принос за пазара на труда”и „Активни - успели заедно”.

 В първата категория на форума на Агенцията по заетостта - „Работодател със значим принос за пазара на труда” е отличен по един работодател от територията на деветте региона на Агенцията в страната:

  • За региона на Благоевград - „Сина Стил“ ООД. Работодателят е производител на облекло и осигурява заетост на 285 души. Само през 2023 г. наема на работа, чрез съдействието на бюрото по труда, 47 безработни лица, от които 15 са от уязвимите групи на пазара на труда. Осигурява служебен транспорт на територията на община Гоце Делчев. През 2023 г. работодателят е един от активните участници в информационни събития на бюрото по труда в Гоце Делчев.
  • За региона на Бургас - „Динамо Сливен” АД. Предприятието е един от водещите производители на електронни и електрически части, както и устройства за автомобили и ключов работодател за община Сливен. Осигурява работа през годината на 37 безработни лица, като 12 от тях са от уязвимите групи на пазара на труда - лица над 50 г., продължително безработни и младежи. Участва активно във всички мероприятия, организирани от местното бюро по труда.
  • За региона на Варна –„Метал“ ЕАД. Фирмата е водеща в производството на специализирани палети с приложение в автомобилната индустрия, както и други нестандартни метални конструкции и стандартни палети. Със съдействието на трудовите посредници през 2023 г. на работа във фирмата са устроени 40 безработни лица. Всяко свободно работно място се усвоява след прецизно селектиране и съдействието на бюрото по труда. Всички лица към настоящия момент работят в дружеството, което означава устойчива заетост.
  • За региона на Ловеч„ВОСС Аутомотив България“. Компанията е с предмет на дейност производство и разпространение на интегрирани технически свързващи системни решения с използването на контактни връзки, вентили и готови за вграждане инсталации. Фирмата предоставя атрактивен пакет от възнаграждения, съчетан с баланс между работата и личния живот. Работодателят осигурява корпоративни обучения и участва активно във всички събития, организирани от бюрото – трудови борси и „Ден на работодателя“. През 2023 г. наема на работа 49 безработни лица, от които 25 са от уязвимите групи на пазара на труда.
  • За региона на Монтана – „Екотерра“ ЕООД. Работодателят се занимава с производство, преработка, опаковане и търговия на замразени плодове, зеленчуци и други xранителни продукти в страната и чужбина. Обработва масиви с трайни насаждения.  Осигурява заетост на голям брой търсещи работа лица в региона, предимно с ниска образователно-квалификационна степен, вкл. на лица от малцинствени групи. Полага усилия в процеса на работа персоналът да придобие умения за повишаване конкурентноспособността си на пазара на труда. Фирмата осигурява трайна заетост на 96 безработни лица, 57 от които са представители на уязвимите групи на пазара на труда - 8 младежи до 29 години, 1 продължително безработно лице и 18 безработни лица на 55-годишна възраст.
  • За региона на Пловдив – МБАЛ „Уни Хоспитал” ООД. Болницата е базирана в Панагюрище и е символ на модерност, функционалност, динамика, прецизност, уникална медицинска грижа и модерна медицинска техника. Като работодател осигурява нова заетост на 103 лица през 2023 г., като става въпрос предимно за висококвалифициран медицински персонал. Само в бюрото по труда в Панагюрище компанията заявява 15 свободни работни места, от които 10 се превръщат в реална заетост, благодарение на посредничеството на бюрото. Освен това, за персонала е осигурено доста по-високо заплащане, както и служебен транспорт.
  • За региона на Русе – „Бадер България” КД. Фирмата е специализирана в производството и дистрибуцията на висококачествено кожено интериорно обзавеждане за луксозни автомобили. Тя е част от по-голямо чуждестранно дружество с бази, разположени на 5 континента. В България производството започва през 2020 г. Оттогава екипът на бюрото по труда и фирмата работят в тясно сътрудничество. През настоящата година компанията се включва активно в информационни дни за активиране на неактивни лица в селата от региона по проект “Започвам работа” на Програма “Развитие на човешките ресурси” и участва в трудови борси в гр. Русе и Сливо поле. Фирмата предлага на служителите си собствен обучителен център за провеждане на въвеждащо обучение. От началото на годината в компанията са наети 43 безработни лица, като е осигурена трайна заетост на 18 от тях.
  • За региона на София – „Кауфланд България” ЕООД ЕНД КО КД. Компанията притежава хипермаркети в България, Германия, Румъния, Молдова, Хърватия, Полша, Чехия и Словакия. Първият хипермаркет в България е открит през 2006 г. Фирмата е ключов клиент на Агенция по заетостта, който участва активно в кариерните форуми и трудови борси на институцията. Ориентирана е към назначаване на младежи и студенти, които да обучава, развива кариерно и да запазва тяхната заетост в дългосрочен план. До септември 2023 г. е осигурила заетост на 94 безработни лица на първичния пазар, от които 59 са от неравнопоставените групи на пазара на труда - 23 младежи до 24 години, 14 лица над 50-годишна възраст, като 22-ма от тях са продължително безработни.
  • За региона на Хасково – „ЕДЕ 16“ ООД. Фирмата стартира през 2022 г. с предмет на дейност сглобяване на електронни и електромеханични компоненти и ползва активно подкрепата на бюрото по труда още от своето създаване. През 2023 г. тя запазва заетостта на наетия персонал вече на първичен пазар, а към момента екипът й е от 55 лица. От наетите лица 18 са младежи до 29 години, а 7 са над 55-годишна възраст. Работодателят наема и за срочна заетост учащи лица през лятната ваканцията. Участва в инициативите на бюрото по труда - Ден на работодателя и в организираните трудови борси.

Във втората категория на форума на Агенцията по заетостта - „Активни – успели заедно” са отличени 6 работодатели на национално равнище. Наградени са работодател и наето от него безработно лице, които чрез посредничеството и услугите на съответното бюро по труда са „успели заедно” да преодолеят съществени пречки и на финала е осъществено включване в обучение или заетост. Така чрез усилията, взаимодействието и активността на всяка от страните са постигнали реални резултати както за безработното лице, така и за работодателя.

  • „БУЛГЕД“ ООД, гр. София:

Работодателят е компания, посветена на графичната индустрия и лидер на пазара за дигитален печат. Тя дава възможност за работа на лице с трайно намалена работоспособност на първичния пазар на труда. Очакването на бюрото по труда, което съдейства за назначението, както и на компанията, е човекът с увреждане да се интегрира пълноценно в обичайна работна среда. 

  • „Вержиния 2008“ ЕООД, гр. Нова Загора:

Фирмата осъществява дейност в областта на счетоводните, одиторските услуги и данъчните консултации. Оказва помощ на млада жена с висше образование, която е много затворена и изпитва затруднение в комуникацията. Оказаната подкрепа първоначално е чрез включване в схема „Младежка заетост“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, с помощта на която започва счетоводна работа и натрупва професионален опит. Включена е и в услугата „Консултация и менторство след започване на работа“. Предвид много добрите отзиви от професионалните качества на младата жена до този момент, бюрото по труда организира среща с „Вержиния 2008“ ЕООД, където тя много скоро започва отново работа.

  • „Грифид холи“ ЕООД, гр. Провадия:

Фирмата се развива в областта на хотелиерството. Подкрепата е за младеж в неравностойно положение, настанен в преходно жилище, който учи в професионална гимназия по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. С младежа работи екип, сформиран за изпълнение на инициативата на Президента на Република България „Подкрепи една мечта” и за работа с младежи, напускащи специализирани институции. С цел по-успешното представяне пред работодател младежът е включен в услугата “Ателие за търсене на работа“. Уверени във възможностите на младежа, трудовите посредници от бюрото по труда организират среща с представители на хотелиерската компания, който много скоро започва работа.

“СОД - ПЛЕВЕН 2013” ООД, гр. Плевен:

Работодателят развива своята дейност в областта на технически системи за сигурност, в направление охранителна дейност. От началото на 2023 г. фирмата е обявила 65 свободни работни места. Активираното лице е мъж на 40 г., със средно образование, който има здравословни проблеми с очите. Претърпява операция и се обезкуражава в процеса на търсене на работа. Трудовите посредници предприемат действия за преодоляване на психическата му нагласа. От бюрото по труда се обръщат именно към “СОД - ПЛЕВЕН 2013” като коректен работодател, който след заявяване на свободни работни места провежда интервю и наема мъжа на работа.

Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, гр. Търговище:

Компанията е свързана с процеса на приобщаващото образование и работата с деца със специални образователни потребности. Обявява свободни работни места както на първичен пазар, така и по програми за заетост. Дамата, която получава подкрепа е с висше образование, бакалавър по „Психология“ и магистър със специалност „Приложна психология“. Обезкуражена е и смята, че няма да може да си намери работа като психолог, защото не се търсят такива в родния й град и защото има малко дете. Директорът на бюрото по труда научава за младата жена от нейни близки. Решава да се свърже с нея и я кани на разговор. Жената получава съдействие в подготовката на  своето CV и заявление за кандидатстване пред работодател. В процеса на нейното подпомагане от страна на трудовите посредници е обявено свободно работно място за длъжността „Учител за деца с умствена изостаналост“ от работодателя. Въпреки, че младата жена не отговаря напълно на изискванията за образование, екипът на бюрото се свързва с представител на работодателя и предлага кандидатурата ѝ с препоръка, че е надежден кандидат за работа, който ще бъде полезен. Така тя става ресурсен учител.

Регионалният исторически музей, гр. Пазарджик:

Работодателят осъществява дейности по опазване и популяризиране на културното ни наследство, утвърждава етични и научни стандарти в областта на науката и изкуствата. Активираните лица са трима. Едната жена, която е над 50-те, е живяла и работила в Испания 14 години. При завръщането си в България се среща с трудна за адаптация среда, опитва да работи на различни места и остава разочарована. Другата жена е млад и амбициозен човек, който сериозно е инвестирал в своето образование, но след многократни опити не стига до реализация по специалността си. Третият човек, получил подкрепа, е млад, талантлив мъж, завършил география и история, с креативен дух и творчески заложби, а също и с изяви в музиката. Професионалният му стаж обаче го отдалечава от истинските му интереси. Благодарение на осъщественото добро и устойчиво партньорство между бюрото по труда и работодателя, кандидатурите на тримата са представени на вниманието на дружеството и те започват работа.

 

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:24 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация