site.btaПреди 45 години е открита Международната детска асамблея „Знаме на мира“

Преди 45 години е открита Международната детска асамблея „Знаме на мира“
Преди 45 години е открита Международната детска асамблея „Знаме на мира“
София (16 август 1979) Людмила Живкова открива детската асамблея „Знаме на мира“. БТА, снимка: Петър Жеков/архив

 На 16 август 1979 г. в София е открита първата Международна детска асамблея „Знаме на мира“ с  девиз „Единство, творчество, красота“ и основен принцип: „Всеки може да бъде творец в Асамблеята на мира“. 
Асамблеята продължава до 25 август 1979 г. Организирана е по инициатива на председателя на Комитета за култура Людмила Живкова, а неин патрон е генералният директор на ЮНЕСКО Амаду Махтар М'Боу. Участват 1100 деца от България и 1094 деца от 76 страни, които имат способности в изобразителното изкуство, литературата и музиката. Създаден е Световен детски и младежки парламент. По време на асамблеята е открит монументът „Знаме на мира“, преименуван през април 1990 г. на „Камбаните“. В най-високата част на монумента са вместени 7 големи камбани с тегло от 700 до 1000 кг, символ на седемте континента на планетата. Композицията се допълва от 16 камбани от различни страни. През май 2002 г. са поставени мемориална камбана „НАТО в служба на мира“, камбаната, подарена от папа Йоан Павел Втори при посещението му в България през май 2002 г. На 12 юни 2004 г. в монумента е открит Пантеон на децата – жертви на тероризъм. През 1982 г. е създаден Център „Знаме на мира“. На 30 август 1990 г. дейността на международното детско движение „Знаме на мира“ е прекратена и се закрива координационният му блок в София – Център „Знаме на мира“. През 1999 г. е създадена фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“ – неправителствена организация, продължител на идеите на „Знаме на мира“.  Под различни форми фондацията „Людмила Живкова – Знаме на мира“ организира прояви в духа на детската асамблея до 2006 г.

 В бюлетин „Вътрешна информация“ на БТА четем:

Международна детска асамблея „знаме на мира“

Камбаните

София, 1 август 1979 г. /БТА/ От много страни в столицата пристигат камбани, предназначени за монумента „Знаме на мира“. Те са различни по големина и форма, имат различно тегло и звук, някои са твърде стари, а други са отлети неотдавна специално за Асамблеята, но всички носят красотата на идеята, с която са свързани. Те ще бъдат закачени на 32-метровия монумент така, че да са досегаеми за детските ръце.

Според проекта, разработен от колектив с ръководител Крум Дамянов, бетонната конструкция трябва да завършва със сфера, символизираща земното кълбо. В нея ще бъдат вместени 7 големи камбани с тежина по 700 до 1000 килограма, които ще са символ на отделните континенти. Освен това ще има други седем камбани, тежки до 250 килограма. Композицията ще се допълва от 14 камбани с тегло от 4,5 до 45 килограма и в този вид тя ще представлява набор от инструменти с различни тонове, на които в последния ден на международната детска среща ансамбъл „Полиритмия“ ще изпълни написаната специално за случая музика.

За да зазвучи камбанният оркестър с богати и чисти тонове, отливането и обработката на камбаните се извършва под постоянното наблюдение на проф. Добри Палиев – специалист по ударни инструменти. 

***

Най-малките майстори-Резбари

София, 1 август 1979 г. /БТА/ (…) Ръководител на кръжока по дърворезба е Костадин Дикански – известен български майстор дърворезбар, вдъхнал любов към изкуството на стотици деца. В кръжока участват 82 чавдарчета и пионери. Сега в художествената академия има 10 студенти, които са били дългогодишни членове на кръжока. Петима бивши кръжочници са членове на Задругата на майсторите на народните художествени занаяти.

Почти всяка година кръжокът по дърворезба при двореца урежда самостоятелни изложби.  

***

Международна детска асамблея „знаме на мира“

16 278 произведения от малките творци

София, 4 август 1979 г. /БТА. В Двореца на пионерите в столицата, който е обявен за дом на международната асамблея „Знаме на мира“, всеки ден пристигат произведения на малки творци от цял свят.

Досега са заявили своето участие деца от 83 страни, които са представили над 16 270 творби.

Малките художници, музиканти и литератори от нашата страна предали във фонда на асамблеята 10 172 произведения. 

***

Пристигнали участници в Асамблеята

София, 15 август 1979 г. /БТА/ До днес по обед са пристигнали за участие в международната детска асамблея „Знаме на мира“ 955 представители от 60 страни. В студентското градче „Христо Ботев“ вече са настанени децата от Австралия, Австрия, Алжир, Ангола, Аржентина, Афганистан, Бангладеш, Белгия, Великобритания, Венецуела, Виетнам, Гана, Гвинея, ГДР, Гърция, Дания, Етиопия, Замбия, Индия, Индонезия, Ирак, Иран, Ирландия, Исландия, Италия, НДР Йемен, Йордания, Кампучия, Канада, Кипър, Колумбия, Конго, Куба, Кувейт, Лаос, Ливан, Мексико,  Монголия, Непал, Нигерия, Никарагуа, Норвегия, Парагвай, Полша, Португалия, Сан Марино, САЩ, Сенегал, Сирия, Танзания, Тунис, Турция, Унгария, Уругвай, Франция, Холандия, Чехословакия, Чили, Швеция, Япония.

Тук са и пратениците на Западен Берлин и организацията за освобождение на Палестина.

***

Международната детска асамблея „знаме на мира“

„Трамваят на приказките“ в дните на асамблеята

София, 16 август 1979 г. /БТА/ По време на асамблеята „Трамваят на приказките“ ще се движи по нов маршрут. Той ще следва линия НР 14 – от квартал „Дървеница“ до надлез „Надежда“ и обратно. „Работното“ му време ще бъде от 9 до 12 часа и от 14 до 19 часа. В събота ще пътува само следобед, а в неделя – само предобед.

Занапред трамваят ще спира на всички спирки и в него децата и придружителите им ще могат да се качват свободно, докато се заемат местата. Разбира се, пътуването ще бъде безплатно.

Студенти от ВИТИЗ „Кръстю Сарафов“ са подготвили специална програма, която ще бъде изнасяна в трамвая. Те ще разказват приказки, басни, ще организират конкурси и викторини.

***

Детски рисунки и в зала „Фестивална“

София, 16 август 1979 г. /БТА/ Зала „Фестивална“, където на 20 септември ще бъде открита традиционната международна изложба-панаир на книгата, ще посрещне посетителите в необичаен интериор. Наред с книгите тук ще има и стотици детски рисунки.

Адресирани до вестник „АБВ“, всекидневно пристигат десетки произведения на малки художници, някои от които намериха място на неговите страници. Но... рисунките вече станаха 600, а неуморимият раздавач носи нови и нови творби. Ето защо редакцията реши да предостави цялата колекция на организаторите на панаира на книгата, за да могат повече хора да се запознаят с красотата на детското творчество. След закриването на изложбата в зала „Фестивална“ рисунките ще бъдат предадени в Националния фонд на детското изобразително изкуство. 

***

Дарове за децата

София, 16 август, 1979 г. /БТА/ Всяко дете, участник в големия детски форум, ще получи като скъп дар сувенири на международната детска асамблея „Знаме на мира“. Наред с грамотата и значката, малките представители на различните страни ще имат оригинални шапки, чанти и фланелки с емблемата на асамблеята. 

Те ще отнесат със себе си интересните и красиво оформени сборници с произведения на деца – малки художници, композитори и писатели. Вестник „Знаме на мира“ и грамофонните плочи ще им напомнят за дните, прекарани в България, за топлите срещи и разговори с техните домакини. 

***

Детски градски зони

София, 16 август 1979 г. /БТА/ В столицата на международната детска асамблея „Знаме на мира“ – София ще има три детски зони. Централната ще обхване района между площад „Славейков“, „Раковски“, булевард „Руски“, Националния академичен театър „Иван Вазов“. Пред театъра ще има естрада, на която всяка вечер ще има концертна програма. Магазините в тази част на града ще бъдат нагодени за детската публика (…)

***                                                                                          

Слово на Людмила Живкова - председател на инициативния и организационния комитет по откриването на международната детска асамблея „Знаме на мира“

Скъпи деца,

уважаеми гости,

другарки и другари,

Зовът на светлината, на красотата и дръзновението ни е събрал днес в тази асамблея, за да ни дари с радостта на приятелството, на озарението и откривателството, за да възвиси нашите мисли и стремежи по-чисти и смели към света на прекрасното. Вселената е създадена по законите на красотата, по законите на красотата е призвано да живее човечеството. Повелята на еволюцията, неизбежността на развитието, необходимостта на усъвършенстването, поддържат вечно жив огъня на живота. Той изгаря и руши старото, открива път на новото, възнася и утвърждава нагоре по стъпалата на съвършенството новите форми на живот, по-ярко вместили светлината съществуващи в съзвучие и хармония с цялото. Огнено пламтяща птица феникс, която в името на живота отново и отново се възражда от собствената си пепел, по-красива и горяща, устремена към бъдещето. (...)

***

На добър път в големия свят на изкуството

Открита е международната детска асамблея „Знаме на мира“

София, 16 август 1979 г. /кор. на БТА В. Янков и Цв. Иванова/  Дългоочакваният ден дойде – днес в столицата бе открита международната детска асамблея „Знаме на мира“.

Още от сутринта градът бе залят от усмивки – слънчеви, сърдечни, гостоприемни. Усмивките по лицата на българските деца най-красноречиво показваха вълнението, радостта от големия празник, желанието на малките да живеят в мир и единство.

България се гордее, че е домакин на асамблея, на която за първи път си дават среща толкова млади надежди от различни континенти. В София дойдоха деца от цял свят, подадоха си ръка и станаха приятели. Десет дни 2000 деца ще общуват с езика на творчеството и красотата. Не случайно българските деца издигнаха глас „Между нас няма граници! Границите не са измислени от нас. Между нас има само разстояние и ние искаме да ги преодолеем“. (…)

***

Открит е монументът „Знаме на мира“

София, 25 август 1979 г. /БТА/ Камбаните мълчат в тържествено очакване. В най-високата част на монумента „Знаме на мира“, където вътрешността на бетонните конструкции е вдълбана така, че да се образува сфера, са вместени седим големи камбани с тежест от 120 до 750 килограма. В символа, който съдържат се оглеждат седемте континента на нашата планета. (…)

(...) Аплодисментите, с които бяха посрещнати гостите, се сляха с мощната и жизнерадостна музика. Монументът „оживя“ и „запя“ химна на асамблеята. Деветнадесет камбани в неговата основа подеха с весел звън мелодията, написана специално за случая от заслужилия артист Александър Йосифов. Отгоре им акомпанираха седемте гиганта, чиито мощни гласове се вливаха в хармоничното богатство от тонове.

В бетонните елементи, разположени в радиус от 30 метра около монумента, други 54 камбани очакваха своя ред. (...)

(…) Между тях е камбаната от Никарагуа, донесена от малките бойци от фронта „Сандино“. Непалската камбана е от древен будистки храм и е на около 900 години. Унгарските деца подариха камбана, изработена от известния майстор Лайош Гомбоч, чиито ръце са създали над 1000 камбани. В бетонния пръстен може лесно да бъде открита и „Детската камбана“, отлята по проект на художника Стефан Кантарджиев. Нейният релеф е изпъстрен със слънца, къщички, дървета и животни, заимствани от рисунки на тригодишни деца. Тя има „сестра“, създадена пак от същия художник, който изпълнява отговорната роля на тон фа в общия хор на „свирещите“ камбани. (...)

(…) Камбаната „България“ тя тежи 1300 килограма и напомня на тринадесетвековната възраст на нашата държава. Периферията ѝ е украсена с релеф от осем лъва – дело на скулптора Михаил Бенчев. Това е най-голямата камбана, отливана досега в България. 

„Официалното“ представяне на камбаните завърши с общ звън, който прозвуча като единния глас на участниците в асамблеята, слушан от планетата през тези десет дни.

С мисъл за идните поколения беше изпълнен ритуалът за вграждане в основите на монумента „Знаме на мира“ на завета към децата на бъдещето. В металната капсула беше поставен сребърен свитък с надпис: 

Деца на бъдещето,

Приемете нерушимия огнен зов на безсмъртието – единство, творчество, красота – международна детска асамблея „Знаме на мира“ 

София, България, 15 – 25 август 1979 година

Капсулата беше зазидана от героя на социалистическия труд, заслужил строител на НР България Никола Павлов. Неговата бригада „Кольо Фичето“ изгради монумента за по-малко от месец и потвърди славата си на бригада-първенец. В богатата ѝ колекция от отличителни знамена ще бъде добавено още едно - особено ценно, защото на него е написано: „На строителите на монумента „Знаме на мира“ с благодарност от децата на света“.

Председателят на инициативния и организационния комитет на Асамблеята Людмила Живкова – председател на Комитета за култура – сърдечно приветства децата и откри монумента „Знаме на мира“. 

След гръм от възгласи извън всички камбани полетяха хиляди балони, а между тях четири големи балона носеха надписи на различни езици с крилатите думи на асамблеята „единство, творчество, красота“.

Ансамбълът за ударни инструменти „Полиритмия“ под диригентството на заслужилия артист Димитър Манолов изнесе концерта в седем части „Детски свят“ от проф. Добри Палиев. Той е написан специално, за да се изпълни с камбаните на монумента „Знаме на мира“.

/ДС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 09:25 на 16.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация