Министерство на земеделието и храните – Прессъобщение

site.btaМЗХ: Разговорите с ЕК за украинската помощ продължават

МЗХ: Разговорите с ЕК за украинската помощ продължават
МЗХ: Разговорите с ЕК за украинската помощ продължават
Снимка: Министерство на земеделието и храните

Днес имах отново сериозен разговор с еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, по време на който поставих за пореден път въпроса за тавана по украинската помощ. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред медии в Брюксел, в рамките на участието му в Съвета на ЕС по земеделие и рибарство.

България е получила писмо от Европейската комисия,  в което се предлага таванът да стане 280 хил. евро, а досега той беше 250 хил. евро. Помощта се предвижда да продължи със срок на действие до 31 март 2024 г. В отговор през Министерство на финансите ние сме изразили позиция да няма таван. Днес повторих това наше предложение пред еврокомисар Войчеховски и му припомних, че сме изпратили до него писмено становище. От своя страна той каза, че ние сме единствената държава в ЕС, която иска тази държавна помощ да няма таван, а в регламента се посочва друго.

Двамата се договорихме на 22 ноември да продължим разговора по темата в онлайн формат.

Министър Вътев проведе среща и със земеделските  министри на Полша, Словакия, Унгария, Румъния. Съвместно те обсъдиха вноса от Украйна към момента. Всички министри се обединиха заедно да настояват за продължаване на украинската помощ за през цялата 2024 година, тъй като това са държавите, които реално са най-ощетени и имат идентични проблеми.

Видео с министъра на земеделието и храните Кирил Вътев може да видите тук.

 

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:17 на 17.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация