МВР – Прессъобщение

site.btaМВР: Информационен бюлетин – 12 август 2024

МВР: Информационен бюлетин – 12 август 2024
МВР: Информационен бюлетин – 12 август 2024

София. Полицаи от Трето РУ задържаха мъж, нанесъл побой на лекар в столична болница. На 8 август около 16 часа,  в кардиологичното отделение на лечебното заведение близък на починал пациент нанесъл побой на лекар-специализант. Агресивният мъж се нахвърлил с обиди върху него и му нанесъл  удари по главата.  Пострадалият кардиолог е настанен за лечение с лека телесна повреда. За непредизвиканата агресия и нанесения побой, срещу автора на деянието – 35-годишен мъж, е образувано досъдебно производство по чл. 131 от НК. Материалите по случая са докладвани пред Софийската районна прокуратура с наложена мярка „парична гаранция“.София област. Мъж е задържан в момент на поливане на канабисова нива в Свогенско, иззети са над 28 кг сурова листна маса и семена. Полицейските действия са реализирани от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР-София и колегите им от РУ-Своге. В хода на проведена от тях в петък спецакция в местността Дебели торища в землището на с. Церецел, в момент на полагане на грижи за растения от рода на конопа, е задържан жител на петричкото село Коларово. Хванат на местопроизшествието, 64-годишният мъж опитал да прогони полицейските служители с мачете в ръка, но без резултат. В нивата са установени 97 растения от рода на конопа, достигнали височина между 160 и 230 см. Листната маса и семената са измерени в сурово състояние, като теглото им възлиза на 28 625 грама. Мъжът е задържан за срок до 24 часа. На местопроизшествието е извършен оглед и по случая е образувано досъдебно производство. Действията по разследването продължават под ръководството на прокуратурата.

Наркотични вещества са иззети и при акция на полицаите от РУ-Сливница. В петък вечерта служителите на реда предприели проверка на криминално проявен и осъждан жител на с. Алдомировци. При извършения личен обиск у него били открити пликче с 11 топчета суха зелена тревиста маса, реагираща на канабис, и кибритена кутийка с две пликчета бяло прахообразно вещество, реагиращо на амфетамин. 39-годишният мъж е задържан за срок до 24 часа и по случая е образувано досъдебно производство.

Бургас. Мъж в ролята на «муле» в телефонна измама е установен и задържан от служители на РУ- Сунгурларе.  На 9 август те получили сигнал от възрастна жителка на сунгурларското село Черница, че е станала жертва на телефонна измама по класическата схема за «оказване на съдействие на полицията» и се разделила с 9 520 лв. и 100 долара, които оставила под пейка в центъра на селото. Дежурни екипи реагирали незабавно и задържали 29-годишен мъж от търговищкото село Миладиновци, придвижвал се с велосипед. След ареста, мъжът върнал взетите пари и разказал, че бил нает на работа по интернет с обещанието да получава ежедневно финансови средства. Работата по случая продължават служители на РУ–Сунгурларе.

Различни наркотични вещества са открити и иззети при няколко проверки и полицейски акции, реализирани от служители на областната дирекция. В петък към 8.20 часа на паркинг в к-с «Зорница» служители от Второ РУ–Бургас претърсили лек автомобил със софийска регистрация, управляван от 37-годишен бургазлия. Иззети са намерените в двете странични огледала за задно виждане на автомобила две свивки със суха зелена растителна маса марихуана, с общо тегло около 4 г и плик с бяло кристалообразно вещество метамфетамин с общо тегло около 2 г. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Същия ден към 15 часа на ул. «Македония» в областния град служители от Четвърто РУ извършили личен обиск и проверка на дома на 20-годишен бургазлия. От жилището са иззети откритите десет Вейп устройства със съдържание на HHCP и суха зелена тревна маса канабис / към 15 грама/. Бургазлията е задържан за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

На 10 август в ранните часове в с. Варвара служители от РУ–Царево спрели за проверка лек софийски автомобил, управляван от 34-годишен столичанин, с когото се придвижвали и две млади жени. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, като втората проба била положителна за употреба на амфетамин. Шофьорът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет. В багажа на софиянеца са намерени и иззети бяло кристално вещество – амфетамин /23 г/, 28 таблетки екстази  /около 15 г/, кафяво вещество на прах - амфетамин / към 82 г/, червеникаво желеобразно вещество – екстази / с тегло около 12 г/, изсушена маса, наподобяваща сушена гъба /1.5 г/ и седем таблетки от различен вид, чийто точен състав е в процес на изясняване. Работата по случая продължава.

На същата дата вечерта към 22.40 часа на главната алея в Слънчев бряг служители от РУ – Несебър спрели за проверка 19-годишен от Ловеч, у когото намерили суха зелена тревна маса  марихуана /около 22 грама/, разпределена в четири опаковки. Мъжът е задържан с полицейска заповед за срок до 24 часа. По случая е образувано бързо производство.

Варна. Преди ден служители на РУ- Девня задържали 43-годишен местен жител за притежание на наркотици. У него униформените открили и иззели суха зелена тревиста маса – марихуана. Срещу него е образувано досъдебно производство, материалите са докладвани на прокуратурата.

Двама варненци, на 23 и 32 години, известни на МВР, са в ареста на Първо РУ след като са разкрити като извършители на грабеж. Сигнал за случая подал преди дни жител на морската  столицата, който съобщил, че след използване на сила, му е отнет  мобилния телефон. В събота служителите на реда издирили и задържали авторите на грабежа. Образували досъдебно производство, инкриминираната вещ е възстановена.

Двама рецидивисти са в ареста на Първи РУ и срещу тях е образувано досъдебно производство. Установено е, че този път двамата варненци – жена на 47 и мъж на 41-години, в събота откраднали от търговски обект два чифта маркови маратонки. Криминалистите много бързо влезли в следите им и ги заловили. По случая е образувано досъдебно производство

Кърджали. След семеен скандал и опит да окаже физическа съпротива срещу полицейски служители 44-годишен кърджалиец е задържан в РУ – Кърджали. На 10 август през нощта е бил подаден сигнал за свада между бивши съпрузи. На място бил изпратен полицейски патрул за проверка. При пристигането на полицаите мъжът се нахвърлил с ругатни и обиди към тях и се е опитал да влезе във физически сблъсък със служителите на реда. По случая е образувана проверка по чл.270, ал.1 от Наказателния кодекс за противозаконни пречки на орган на властта да изпълни задълженията си.

Благоевград. Полицейски служители на РУ-Петрич задържали 36-годишен софиянец, за когото установили, че на 9 август в петричкото с. Михнево е опитал да запали имот, в който е изградена фотоволтаична система. За случая е уведомена компетентната прокуратура. Образувано е досъдебно производство.

Служители от РУ-Сандански разкриха извършител на неправомерно теглене от отнета банкова карта. На 10 август жителка на града съобщила в районното управление, че по-рано през деня е забравила дамската си чанта с портмонето с лични документи и дебитна карта на паркинга на магазин на голяма търговска верига, а скоро след това установила неправомерно теглене на 2 000 лева от дебитната й карта. Работещите по случая полицейски служители реагирали незабавно и установили, че чантата е била взета от 35-годишна жена гр. Сандански, която е извършила и неправомерното теглене на парите. Тя е задържана за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство.

Сливен: Специализирана операция за опазване на обществения ред и сигурността е проведена през почивните дни от екипи на РУ-Сливен на територията на сливенския квартал „Надежда”. Вечерта на 10 август е получен сигнал за сбиване на ул. „Крали Марко” заради силна музика, като хора от групите, участвали в конфликта хвърляни бутилки и камъни. При овладяването на разправията са нанесени леки щети по полицейския автомобил. Няма пострадали. Задържани са четирима. По време на операцията са проверени 187 лица, 168 МПС и превозни средства с животинска тяга. Съставени са 24 акта и 31 фиша. Операциите по обществен ред и сигурност продължават. За гарантиране спокойствието в квартала е осигурено присъствието на жандармерия.

Пловдив. Глоба в размер на 200 лева трябва да заплати 21-годишен пазарджиклия за неприемливо поведение към служители на реда. Административната санкция е наложена от Пловдивски районен съд, след като в ранните часове на неделния ден, при полицейска проверка в близост до нощен клуб на бул. „Санкт Петербург“, младежът обиждал и се държал нападателно към двама униформени от Шесто РУ.  Отведен е за едно денонощие в полицейския арест, съставен му е акт по Указа за борба с дребното хулиганство.

Полицейски екипи са били насочени за предотвратяване на два междусъседски скандала, възникнали в неделя в населени места в региона. Около 20.30 часа, в село Столетово, служители от РУ-Карлово задържали двама мъже, които влезли в конфликт с местен младеж и се опитали да се саморазправят с него. Срещу извършителите е образувано досъдебно производство за хулиганска проява – по чл. 325, ал. 1 от Наказателния кодекс. Три часа по-късно, след предприети незабавни действия,  дежурен автопатрул на полицията в Раковски прекратил свада между жители на кв. „Генерал Николаево“. При проверката от единия от участниците са иззети незаконно притежавани самоделно оръжие и газова пушка с 5 боеприпаса. Срещу мъжа се води досъдебно производство по чл. 339, ал. 1 от НК.

Мъж попадна в полицейския арест за грабеж в събота. Според предварителната информация, около 21.30 часа, в село Ръжево Конаре 27-годишен нападнал с удари свой познат и насила му издърпал борсета с пари, мобилен телефон и лична карта. За броени минути след получаване на сигнала хисарски полицаи заловили извършителя, а от него била иззета отнетата вещ с цялото й  съдържание. Срещу мъжа е образувано бързо производство за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК.

Перник. Кражба на павета е установена от служители на Първо РУ. В края на седмицата, в района на жп гарата в града били проверени две каруци, натоварени с павета. Двамата водачи - на 33 и 52 години, не дали смислени обяснения за превозваното от тях. След предприети оперативно-издирвателни действия било установено, че паветата са противозаконно отнети от района на товарно - разтоварна рампа в гр. Перник. Последвало задържането на мъжете за срок до 24 часа и образуване на досъдебно производство, работата по което продължава.  

Двама са задържани от служители на РУ - Трън за причиняване на телесна повреда по хулигански подбуди. На 9 август, в районното управление бил подаден сигнал, че на площада в крайграничния град е възникнал скандал и побой между няколко души. Пристигналите на място полицаи установили, че разправията е между 28-годишен местен жител и 32-годишен от община Трявна и 23-гощишен от община Котел. Двамата гастрольори работели като дървосекачи в община Трън и по първоначални данни имали неуредени взаимоотношения с местния жител. Били са задържани за срок до 24 часа по образуваното досъдебно производство. Действията по разследването продължават под надзора на прокуратурата.

Враца. Към 21.20 часа снощи в РУ-Козлодуй е получен сигнал за пожар в къща в града. Огънят е потушен от пожарникари от регионалната служба, но при бързо предприетите действия по разследването станало ясно, че пожарът е умишлено предизвикан от 54 – годишен мъж от Козлодуй, живял на семейни начала със собственичката на имота. Къщата е напълно изгоряла. Образувано  е досъдебно производство по чл.330, ал.1 от НК. Извършителят е задържан за срок до 24 часа в РУ Козлодуй.

Хасково. Сигнал за кражба на телефон подала вчера сутринта местна жителка. Пред полицаите от РУ Хасково тя разказала, че рано сутринта, докато седяла на пейка в парк на улица „Преслав“, до нея седнал непознат мъж. Заговорил я за кратко и бързо измъкнал телефона от ръцете й и побягнал. Жената дала описание на непознатия, което спомогнало за бързото идентифициране на злосторника - 40-годишен познайник на полицията, който признал действията си. Задържан е до 24 часа по образуваното досъдебно производство.

Търговище. За срок до 24 часа в районното управление в града  е задържана жена за извършена от нея кражба на пари и за държане на наркотично вещество. На 10 август около 10 час, в РУ-Търговище бил получен сигнал от потърпевш, че същия ден от хотел в града му е извършена кражба на 1400 лв. В хода на проведените незабавни издирвателни действияразследващите влезли в следите на  20-годишна жена от Търговище. При обиск от нея бил иззет и плик с таблетки, дали характерната реакция на екстази при извършената експертиза. Парите ще бъдат върнати на собственика им. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 194 и по чл. 354а от Наказателния кодекс.

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:22 на 12.08.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация