site.btaБАБХ провери предприятията за производство на сладолед
![БАБХ провери предприятията за производство на сладолед](/upload/256702/%D0%91%D0%90%D0%91%D0%A5%24%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BEjpg.jpg?l=1000)
![БАБХ провери предприятията за производство на сладолед](/upload/256702/%D0%91%D0%90%D0%91%D0%A5%24%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D0%BEjpg.jpg?l=1000&original=71ccf14aee15548e8d006c003ace794b81f1abfc)
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за периода от 26.06. до 14.07.2023 г., извърши засилени проверки в цялата страна на предприятия, в които се извършва производство на сладолед.
Целта на проверките е установяване съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство, което включва спазване изискванията на технологичната документация за производство на сладолед; входящ контрол на суровини и материали; използване на влаганите добавки; спазване изискванията за предоставяне информацията за храните на потребителите; проследимост на различни партиди готов продукт и изпълнение на вътрешно мониторинговите програми.
Инспектори от отделите „Контрол на храните“ при Областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) извършиха общо 65 проверки, при които са издадени 7 предписания за несъответствия по материално-техническата база на обектите, неправилно етикетиране и други.
На територията на ОДБХ Варна е затворен един обект, работещ след подадено уведомление от бизнес оператора за временно преустановена дейност. Установени са следните нарушения: при производството на сладолед се влагат суровини с изтекъл срок на годност, неправилно съхранение на суровини и храни, несъответствия в хигиенното състояние на обекта, лоша хигиена на персонала, липса на записи за проследимост. За констатираните нарушения на бизнес оператора е връчен акт за установяване на административно нарушение.
news.modal.header
news.modal.text