site.btaЗаместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова прие новия посланик на Молдова Емил Жакота

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова прие новия посланик на Молдова Емил Жакота
Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова прие новия посланик на Молдова Емил Жакота
Снимка: Министерство на външните работи

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова прие копията на акредитивните писма на новоназначения посланик на Молдова Емил Жакота, съобщиха от Министерството на външните работи. 

В разговора беше поставен акцент върху многобройната историческа българска общност в Молдова, която наброява около 60 000 души и е значим фактор и градивен елемент в развитието на двустранните отношения, се посочва в съобщението. 

От страна на заместник-министър Шекерлетова беше подчертано, че за България остава приоритет запазването на Тараклийски район като самостоятелна административно-териториална единица, което е от ключово значение за запазването на езиковата и културната идентичност на българското национално малцинство в Молдова.

По време на срещата специално внимание беше отделено на значителния напредък на Кишинев в процеса на постигането на пълноправно членство в Европейския съюз (ЕС) и на подкрепата от страна на България за преодоляването на предизвикателствата в енергийната сфера, диверсифицирането на енергийните източници и подобряването на енергийната свързаност. 

Подчертана беше заинтересоваността от страна на България от сътрудничество в противодействие на хибридните заплахи, агресивната руска пропаганда и дезинформацията.

В края на септември 2024 година тогавашният посланик на Молдова Анатол Чебук получи от служебния министър на външните работи Иван Кондов най-високото отличие на МВнР - „Златна лаврова клонка“, за неговите изключителни заслуги в развитието и надграждането на двустранните отношения и по повод приключването на неговия мандат.

/ТНП/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:47 на 06.02.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация