site.btaУсъвършенстват се националните процедури по издаване на визи за дългосрочно пребиваване

Усъвършенстват се националните процедури по издаване на визи за дългосрочно пребиваване
Усъвършенстват се националните процедури по издаване на визи за дългосрочно пребиваване
Снимка: Владимир Шоков/БТА

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, приета с постановление на Министерския съвет от 2011 г., съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Усъвършенстват се и се прецизират националните процедури по издаване на визи за дългосрочно пребиваване. С постановлението се синхронизира вътрешноправната нормативна уредба с пряко приложими разпоредби на достиженията на правото от Шенген и се преодоляват рисковете от противоречиво и неправилно прилагане на вътрешноправната нормативна уредба и неизпълнение на задължения по хармонизираната шенгенска визова процедура. 

Създава се правна възможност външните доставчици на услуги да събират биометрични данни на кандидатите за виза за дългосрочно пребиваване в държавите, в които има сключени договори за представителство. Това ще доведе до разширяване на възможностите/местата/ за подаване на заявления за визи за дългосрочно пребиваване и ще бъдат облекчени най-натоварените задгранични представителства на България в чужбина, които обработват голям брой визови заявления.

От 1 януари тази година България е пълноправен член на Шенгенското пространство. На 12 декември миналата година Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши проверките по сухопътните шенгенски граници на България и Румъния да отпаднат. 

/ЛРМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:15 на 09.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация