site.btaИсторическо събитие, плод и венец на усилията на много хора, каза Димитър Главчев за пълноправното членство на България в Шенген

Историческо събитие, плод и венец на усилията на много хора, заяви след приемането на България за пълноправен член на Шенген пред журналисти служебният-министър председател Димитър Главчев на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Кулата“.

„Благодарение на граничните полицаи, на военнослужещите, на служителите на „Фронтекс", на всичките ни съюзници в Европейския съюз (ЕС). Убеден съм, че всички заедно ще пазим много по-добре външните граници на ЕС", коментира Главчев.

От Гърция чак до Финландия - най-северната точка, и Португалия – най-западната, може да се преминава без граница. Още от първия, втория ден ще се разберат разликите и българските граждани ще усетят комфорта от пълноправното ни членство в Шенген, добави премиерът.

От днес България вече е пълноправен член на Шенгенското пространство. На 12 декември миналата година Съветът на Европейския съюз (ЕС) реши проверките по сухопътните шенгенски граници на България и Румъния да отпаднат. България и Румъния очакват присъединяването си към Шенген от 2010 г., когато Съветът на ЕС отчете, че са изпълнени законовите изисквания. В последвалите години, въпреки тази оценка и многократните призиви на Европейската комисия (ЕК) и Европейския парламент (ЕП), в Съвета на ЕС не бе постигнато необходимото единодушие.

Служебният министър на вътрешните работи на България Атанас Илков и неговият румънски колега Кътълин Предою вдигнаха в полунощ символично бариерата на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Дунав мост" при Русе-Гюргево. 

/ТТ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 06:13 на 04.01.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация